Laatste loodjes voor nieuw onderkomen Stöppelkaters

RAALTE – Het is een indrukwekkend gebouw, het nieuwe onderkomen van carnavalsvereniging de Stöppelkaters op het grote en verder nog lege oude MBI-terrein. Tientallen vrijwilligers van de vereniging zijn er bijna dagelijks bezig met de laatste werkzaamheden. “Soms lijkt het wel of sommigen hier overnachten, zo vaak zijn ze aan de slag. De bedoeling is dat na het komende carnaval alle gebruikte spullen zoals versiering en verlichting niet meer teruggaan naar de oude loods bij het station, maar hier worden opgeslagen,” zo vertelt Hein Meijer, een van de ‘bouwpastoors’ van de vereniging.

De vorig jaar gebouwde hal heeft een oppervlakte van zo’n 1.000 vierkante meter. De bouwkosten bedroegen rond de 350.000 euro. De Raalter carnavalsvereniging heeft afgelopen jaren een flink deel zelf gespaard. Met renteloze leningen, sponsors en veel inzet van eigen vrijwilligers kwam dit ambitieuze plan financieel en organisatorisch rond. Het huidige onderkomen Traxx, bij het station in gebruik sinds 1995, is sterk verouderd. Zowel Traxx als de oude (kolen)loods daar zullen dit jaar naar verwachting snel gesloopt worden omdat de vraag naar extra parkeerplaatsen bij het Raalter station groot is.

Met gepaste trots leidt Hein Meijer op deze donderdagavond, terwijl overal geverfd, getimmerd en gezaagd wordt, de verslaggever rond. Die heeft al voor de nodige hilariteit gezorgd omdat hij een hek opende dat eigenlijk altijd gesloten dient te blijven. De voorlopige toegangsweg die iedereen gebruikt ligt namelijk direct rechtsaf na de spoorwegovergang in de Kanaalstraat Oostzijde.

Het eerste deel van de hal zal het volgende carnavalsseizoen onder meer gebruikt worden voor de bouw van de wagen voor de nieuwe prins van 2020-2021. Hier is ook een deel van de enorme ruimte (nog vergroot door een extra verdiepingsvloer) gereserveerd voor materiaal van Ribs en Blues waar de Stöppelkaters een goede band mee hebben. “Daar kan onze huidige prins Laurens de Eerste, ook bestuurslid van Ribs en Blues, mooi aan de slag,” wil Meijer wel even kwijt.

Daarna volgen onder meer nog een grote kantine en een aparte zaal waarin de verschillende dansgroepen van de Stöppelkaters aan de slag kunnen. Enorme spiegels (6,5 bij 3 meter) aan een muur moeten daarbij helpen en er komt nog een geluids- en lichtinstallatie voor ondersteuning bij de repetities. Ook de grote en moderne keuken valt op. “Die kregen we aangeboden van een oud-lid van de vereniging. Heel mooi, zelfs zo’n grote Amerikaanse koelkast, maar we moesten het wel in Noord-Holland ophalen. Gelukkig is alles goed gegaan.”

Flink schooieren

Van alle kanten blijkt er het afgelopen jaar tweedehands materiaal aangesleept en aangevoerd te zijn door de vrijwilligers van de vereniging. “Voor de inrichting was maar een heel klein budget beschikbaar. Dan moet je op jacht gaan, flink schooieren en vooral heel erg creatief zijn. Neem bijvoorbeeld de tegels in de verschillende toiletten, waaronder een apart gehandicaptentoilet. We hadden een mooie partij tegels gekregen maar die was net te klein. Dus hebben we ook andere tegels gebruikt en er een mooi mozaïek van gemaakt. Voor de tussenwanden hadden we gipsplaten in gedachten. Totdat we een partij geïsoleerde platen kregen van Willie Marsman die ze aan de Heesweg niet nodig had. Die hebben we dus mooi gebruikt, met als resultaat lekker dikke wanden. Je moet dan natuurlijk wel steeds de plannen aanpassen en elke keer opnieuw creatief zijn.”

Tijdens de rondleiding wijst Meijer voortdurend op allerlei materiaal dat bedrijven en verenigingen beschikbaar hebben gesteld. “Die stellages komen bijvoorbeeld van Douma. Die krukken en stoelen komen uit de Rohdahal en die daarnaast waren van de SV Heino. ITR heeft veel elektrisch en installatiemateriaal gesponsord, net als veel andere bedrijven. We hebben ook elf oude stoelen van het Hoftheater opgeslagen, die krijgen nog een mooi plekkie.”

Komende weken moet er nog veel afgewerkt worden, inclusief het leggen van de vloerbedekking maar de officiële oplevering staat toch gepland voor week 5. Ook moet er nog een oplossing komen voor het water. “We hebben nu wel water maar alleen omdat het nog niet vriest. Er ligt namelijk een tijdelijke bovengrondse waterleiding. Dat moet dus nog ondergronds. Ook de oude radiatoren uit de loods en Traxx moeten nog hierheen komen. En er moet natuurlijk nog flink geverfd en dergelijke worden.”

De Stöppelkaters zijn dan in ieder geval de trotse eigenaar van een eigen onderkomen. Dat is in carnavalsland erg bijzonder, zo heeft Meijer afgelopen tijd gemerkt. “Een Brabantse chauffeur kwam hier wat spullen brengen. Ik zei, loop maar even mee naar binnen, dan kun je alles zien. Hij wilde weten van wie dit is. Dat het van een carnavalsvereniging was, dat kon hij zich niet voorstellen. Dat kan toch helemaal niet, zelfs niet in het zuiden, liet hij met een zachte g weten voordat hij verbaasd terugreed naar Eindhoven.”

Hoe gaat het nieuwe onderkomen eigenlijk heten? “In het verleden zeiden we altijd dat we naar de loods of Traxx gingen. Dat zal straks dus wel de loods blijven. Voor de grap hebben we het hier wel eens over Loods 11, maar dat is een zaak van het bestuur.”

Tekst/foto: Lauk Bouhuijzen

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.