Ingezonden brief: Bestuurlijk swaffelen

  Raalte is recentelijk door een kleine groep ongeselecteerde personen verkozen tot de best bestuurde decentrale overheid. Mij verbaast dit niet. Immers, op diverse weekmarkten, van de Vrijdagmarkt in Maastricht tot de Albert Cuypmarkt in Amsterdam, was het belangrijkste gespreksonderwerp tijdens de voorbije weken: zal het Raalte dit keer lukken genoeg stemmen te vergaren voor deze felbegeerde titel?

  De Raalter politiek was er zeker van: het lukt, want we hebben er alles aan gedaan. Neem alleen al het waardevolle integriteitbeginsel. Bij ons kan het gebeuren, zoals recentelijk nog, dat een wethouder op een belangrijk onderwerp, zoals geheimhoudingsverplichting, totaal de fout ingaat. Dat is in Raalte helemaal niet erg. Zoiets wordt bij ons onmiddellijk en met welhaast bovenmenselijke integriteit door onze burgemeester Martijn Dadema met de mantel der liefde toegedekt.

  Dat het werk van deze burgemeester dit jaar werd bekroond met de titel ‘beste decentrale bestuurder’ is volkomen terecht. Hij doet immers op een onnavolgbare manier alles om te voorkomen dat er hommeles ontstaat in de bestuurlijke keet. En dat is ‘niet eenvoudig’ met een gemeenteraad die het college adoreert en het in bijna alles met grote voldoening volgt. Andere koek is het echter als deze ‘best bestuurde overheid’ te maken krijgt met kritische burgers. Die burgers krijgen dan te maken met een bastion van raadsleden dat zich als een onneembare muur rond het college opstelt. Wanneer die burgers die muur willen slechten, dan lukt dan alleen met behulp van Vrouwe Justitia. Van de gemeenteraad hoeven ze geen enkele steun te verwachten.

  Wat me nog het meest heeft verbaasd, is dat Dadema vorig jaar geen burgemeester van Deventer geworden is. Hij heeft geen poging geschuwd om zich daar in de picture te spelen. Niet in de laatste plaats bij het formeren van het Deventer college na de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Ik had het de Deventenaren van harte gegund. In deze stad zou hij ook veel meer gelegenheid hebben – een hobby van hem – tot het bezoeken van jubilerende ouderen.

  Denne van Knöldert schaarde het nomineren van ‘Beste bestuurders’ in het rijtje van ‘swaffelen’. Bestuurlijk swaffelen: ik vind het een fantastische vondst. Raalte, de best bestuurde decentrale overheid? Hoe grotesk wil je het hebben. Ik zal nu wel weer veel, voornamelijk anonieme, trollen over me heen krijgen, maar daar is goed mee te leven.

  Hans de Kort
  Raalte

  4 REACTIES

  1. Hans de Kort, volgens mij bent u een heel intelligente man maar helaas hopeloos verzuurd. Altijd kritiek maar helaas altijd alleen maar negatief, zonder mogelijke oplossingen aan te dragen. Het is wel de tijdgeest, kijk naar alle toetsenbordterroristen op Internet en zelfs in de politiek zie je, vooral scherp rechts, partijen optreden die alleen maar afbreken en nooit met wat constructiefs komen.
   Ik ben het met je eens dat tegenwoordige internetverkiezingen een scheef beeld kunnen geven door mobilisatie van mensen. Op deze verkiezingen is dat niet van toepassing. Via internet werden kandidaten vóórgeselecteerd en de lezers van het blad Binnenlands bestuur (dus mensen uit deze wereld) besloten uiteindelijk wie de winnaars werden. Trouwens als het een “normale” internetverkiezing geweest zou zijn, zouden Raalte en Dadema een heel kleine kans maken omdat Raalte nu eenmaal een kleine gemeente is met weinig te mobiliseren stemmers. Verder kan iedereen vaststellen dat er in de communicatie van de gemeente met de inwoners de laatste 2 raadperiodes gigantische stappen gezet zijn, waarbij de invloed van Dadema zeker niet uit te vlakken is.
   Ook het feit dat de koning enkele weken geleden uit alle 355 gemeenten juist Raalte uitkoos om zich een beeld te vormen over burgerparticipatie is veelzeggend. Of denkt u dat dat was omdat zowel de koning als de burgemeester een baard hebben. Ik vind dat wij als inwoners van Raalte juist trots moeten zijn op deze uitverkiezingen! Ik wel tenminste. Voor u is het wellicht een beetje saai omdat er niet veel meer te zeuren is….

  2. Je krijgt het eerder voor elkaar om een paard vloeiend Spaans te leren spreken dan dat Hans de Kort zal zeggen dat hij trots is op burgemeester Dadema.

   • Ik denk dat ze bij elkaar over de vloer komen. Want, het maakt niet uit hoe je genoemd wordt, ALS je maar genoemd wordt (Youp).

  3. Jongeren spelen graag, ouderen mopperen graag.
   Hans, heb je al een nieuwe voorraad azijn besteld voor dit jaar?
   Bij de Lidl hebben ze nu in februari een speciale aanbieding voor
   extreme mopperkonten uit de gemeente Raalte.
   4 halen….1 betalen.
   Is dat geen koren op je molen als super calvinist?

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.