Ingezonden brief: Bestuurlijk swaffelen

Raalte is recentelijk door een kleine groep ongeselecteerde personen verkozen tot de best bestuurde decentrale overheid. Mij verbaast dit niet. Immers, op diverse weekmarkten, van de Vrijdagmarkt in Maastricht tot de Albert Cuypmarkt in Amsterdam, was het belangrijkste gespreksonderwerp tijdens de voorbije weken: zal het Raalte dit keer lukken genoeg stemmen te vergaren voor deze felbegeerde titel?

De Raalter politiek was er zeker van: het lukt, want we hebben er alles aan gedaan. Neem alleen al het waardevolle integriteitbeginsel. Bij ons kan het gebeuren, zoals recentelijk nog, dat een wethouder op een belangrijk onderwerp, zoals geheimhoudingsverplichting, totaal de fout ingaat. Dat is in Raalte helemaal niet erg. Zoiets wordt bij ons onmiddellijk en met welhaast bovenmenselijke integriteit door onze burgemeester Martijn Dadema met de mantel der liefde toegedekt.

Dat het werk van deze burgemeester dit jaar werd bekroond met de titel ‘beste decentrale bestuurder’ is volkomen terecht. Hij doet immers op een onnavolgbare manier alles om te voorkomen dat er hommeles ontstaat in de bestuurlijke keet. En dat is ‘niet eenvoudig’ met een gemeenteraad die het college adoreert en het in bijna alles met grote voldoening volgt. Andere koek is het echter als deze ‘best bestuurde overheid’ te maken krijgt met kritische burgers. Die burgers krijgen dan te maken met een bastion van raadsleden dat zich als een onneembare muur rond het college opstelt. Wanneer die burgers die muur willen slechten, dan lukt dan alleen met behulp van Vrouwe Justitia. Van de gemeenteraad hoeven ze geen enkele steun te verwachten.

Wat me nog het meest heeft verbaasd, is dat Dadema vorig jaar geen burgemeester van Deventer geworden is. Hij heeft geen poging geschuwd om zich daar in de picture te spelen. Niet in de laatste plaats bij het formeren van het Deventer college na de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Ik had het de Deventenaren van harte gegund. In deze stad zou hij ook veel meer gelegenheid hebben – een hobby van hem – tot het bezoeken van jubilerende ouderen.

Denne van Knöldert schaarde het nomineren van ‘Beste bestuurders’ in het rijtje van ‘swaffelen’. Bestuurlijk swaffelen: ik vind het een fantastische vondst. Raalte, de best bestuurde decentrale overheid? Hoe grotesk wil je het hebben. Ik zal nu wel weer veel, voornamelijk anonieme, trollen over me heen krijgen, maar daar is goed mee te leven.

Hans de Kort
Raalte

6 REACTIES

 1. Ik had hem eerder verwacht, maar daar is ie weer. Het bandje wordt weer afgedraaid. Hans je hebt af en toe best goede kritiek maar je valt wel vaak in de herhaling, herhaling, herhaling.

  • De kracht van reclame is herhaling, herhaling herhaling.
   Als je niet herhaalt glijden ze daar in het gemeentehuis verder af naar gemakzucht en elkaar de hand boven het hoofd houden. Dan maar herhaling.
   Gelukkig gaat er ook wel e.e.a. goed op z’n tijd.

  • Nou, Henk. Als je iets beter had opgelet, zijn er twee versies van dit verhaal op de website geplaatst. Je ‘censuur-gelul’ wordt een beetje vermoeiend. Blijf lekker weg.

   @Redactie Volgens mij klopt het niet dat er twee versies zijn, want ze zijn identiek. Misschien eentje verwijderen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.