Indrukwekkend en uitgebreid programma Raalte viert Vrijheid

RAALTE/GOOR – Overijssels Commissaris van de Koning Andries Heidema is onder de indruk van het uitgebreide programma waarmee de stichting Raalte viert Vrijheid viert dat 75 jaar geleden ook deze gemeente werd bevrijd. Dat zei hij vorige week in Goor tijdens de feestelijke aftrap van Overijssel Viert Vrijheid waar ook een delegatie van de Raalter organisatie aanwezig was.

Van 11 april tot en met 5 mei staan tientallen activiteiten op het programma in de verschillende kernen van de gemeente Raalte. Op 11 april, de datum dat de eerste geallieerde soldaten de gemeente binnen trokken, verzorgt burgemeester Dadema de officiële opening. Aansluitend is er een optreden van de Pauwer Girls. Het programma wordt op 5 mei afgesloten met een groot concert van het Orkest over de IJssel onder leiding van Hans Groen bij de Kruisverheffing.

Verder komt er onder meer een dertig meter lang doek met foto’s uit het boek ‘Raalte in oorlogstijd ’40-’45’ van Richard Woolderink te hangen bij de Plaskerk. De Historische Vereniging Raalte en Omstreken presenteert een expositie in het gemeentehuis. Jos Segbers toont zijn foto’s in de Mokwerfjes langs het Overijssels Kanaal en Fotoclub Salland verzorgt een speciale expositie in de tuinen bij Angeli Custodes. Daan Roosegaarde tekent voor het kunstwerk Levenslicht dat bestaat uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen in het centrum van Raalte.

Ook in de buurtdorpen zijn veel activiteiten gepland: van fietsroutes tot vrijheidsvuren. In Mariënheem start Keep them Rolling, een vereniging van eigenaren van legervoertuigen uit de tweede wereldoorlog, op 11 april met de Sallandse Bevrijdingstocht door de gemeente Raalte. In Mariënheem komt ook een tijdelijk bevrijdingsmuseum. Verder komt er een speciaal boek met Mariënheemse verhalen uit de oorlog. In Heino is er een herdenking in het Dorpshuus en een presentatie van het vrijheidsvuur. In Luttenberg zijn verschillende activiteiten in voorbereiding en in Nieuw Heeten wordt een fietstocht georganiseerd.

Marshallsponsorpakketten

Om dat enorme programma voor jong en oud te kunnen bekostigen heeft de stichting de steun van het Sallandse bedrijfsleven hard nodig. Alle ondernemers in de gemeente Raalte krijgen binnenkort een oproep in de bus om mee te helpen bij de realisatie van dit bijzondere herdenkingsprogramma. Een programma dat elke ondernemer en werkgever maar zeker ook als burger en/of inwoner van de gemeente enorm zal aanspreken. In de geest van de bevrijding – en het daarna volgende economische hulpprogramma van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken George C. Marshall voor de bevrijde landen in Europa – is een aantal speciale Marshallsponsorpakketten samengesteld.

Het gaat om vier verschillende sponsorpakketten: Rood voor 750 euro excl. btw, Wit voor 500 euro, Blauw voor 250 euro en Oranje voor 175 euro. Bij elk sponsorpakket hoort een passende tegenprestatie. Bij Rood zijn dat onder meer twee VIP-plaatsen bij het Vrijheidsdiner op 5 mei, consumptiebonnen voor de opening op 11 april bij Neuf of de Gouverneur, het bekende boek Raalte in Oorlogstijd en de speciaal gemaakte Bevrijdingsvlag Raalte. Natuurlijk horen ook de vermelding van bedrijfsnaam op site, spandoeken, banners en in het Weekblad voor Salland daarbij. Bij het Marshallpakket Wit horen onder meer vermelding van bedrijfsnaam of logo op spandoeken, site, Weekblad voor Salland en de speciale Bevrijdingsvlag Raalte. Bij Blauw wordt de bedrijfsnaam op de site en in een advertentie in het Weekblad voor Salland genoemd. Bedrijven die kiezen voor Oranje mogen zich officieel ‘Vriend van Raalte viert Vrijheid’ noemen.

Herdenkingsboek

In de loop van dit jaar verschijnt een speciaal herdenkingsboek met een terugblik op 75 jaar bevrijding, toen in 1945 en nu in 2020, waarschijnlijk de laatste keer dat dit zo uitgebreid gevierd zal gaan worden. Ook in dat bijzondere boek worden alle bedrijven die op welke manier ook de vele activiteiten steunen vermeld. Daarnaast is natuurlijk ook elke gift of donatie van particulieren, hoe klein of groot ook, van harte welkom. Op de site van Raalte viert Vrijheid, via info@raalteviertvrijheid.nl of via 0572-366127 is meer informatie te verkrijgen, ook over het programma voor zover dat nu al bekend is.

WO2 in 100 foto’s

In de hele provincie staan de komende maanden honderden herdenkingen en feestelijke activiteiten gepland. Voor het onderwijs heeft Historisch Centrum Overijssel speciale programma’s ontwikkeld. Maar liefst 178 scholen doen mee aan Expeditie Vrijheid, een zesdelige serie lessen over de oorlog in de eigen omgeving. Voor de actie ‘WO2 in 100 foto’s’ zijn in Overijssel door het publiek en erfgoedorganisaties de afgelopen tijd 150 oorlogsfoto’s ingezonden. De foto’s geven een gevarieerd beeld van de oorlog, zoals straatbeelden met Duitse soldaten, neergestorte vliegtuigen, vervolgde joden of bij de bevrijding opgepakte landverraders. Een jury heeft hieruit de vijftig meest aansprekende foto’s gekozen, waarvan de helft door een digitale stemming meedingt naar het landelijke overzicht. Vanaf 15 januari tot en met 21 januari mag het Overijsselse publiek stemmen op de favoriete foto per categorie. Zowel van het provinciale als landelijke overzicht wordt een tentoonstelling gemaakt.

Meer info: staging2.raalteviertvrijheid.nl

Tekst: Lauk Bouhuijzen

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.