Home / Nieuws / ‘Ik vrees dat we de titel van op een na veiligste gemeente niet weer krijgen’

‘Ik vrees dat we de titel van op een na veiligste gemeente niet weer krijgen’

Misdaadcijfers in regio gemiddeld stabiel of dalend, wel meer woninginbraken in Olst-Wijhe

RAALTE – De meeste misdaadcijfers in het politiedistrict IJsselland-Zuid, waar de gemeenten Raalte, Olst-Wijhe en Deventer onder vallen, zijn vorig jaar gedaald of stabiel gebleven. Zo waren er opnieuw minder woninginbraken, met uitzondering van de gemeente Olst-Wijhe, daar verdubbelde het aantal woninginbraken juist.

Internetcriminaliteit wordt een steeds groter probleem. “Waarom zou je ergens nog gaan inbreken als je thuis op de luie bank achter de computer ook geld kunt verdienen met cybercriminaliteit?” zo omschrijft politiechef Gert Telman dit groeiende probleem. Een speciaal team van tien politiemensen gaat zich op deze vorm van criminaliteit via bijvoorbeeld Whatsapp en Marktplaats richten in het gebied van IJsselland-Zuid.

In de gemeente Raalte daalden vorig jaar onder meer het aantal inbraken in woningen (van 57 in 2018 naar 51 in 2019), in garages en schuurtjes (van 9 naar 4) en in auto’s (van 22 naar 10). Wel vielen de drie overvallen op, onder meer op een tankstation in Raalte en op twee oudere broers in Heeten. ”Die hebben veel indruk gemaakt. De politie heeft fors ingezet bij die onderzoeken waardoor de daders gepakt konden worden. Ik ben heel blij met die grote inzet,” zegt burgemeester Dadema. Een flinke stijging in de gemeente Raalte was er bij zogenaamde horizontale fraude (van 124 naar 163) waarvan burgers en bedrijven de dupe werden, met name via het internet.

In de gemeente Olst-Wijhe viel dus de forse stijging van het aantal woninginbraken op, van 11 in 2018 naar 23 vorig jaar. Diefstallen en inbraken uit garages, schuurtjes, auto’s en bij bedrijven lieten juist een afname zien. Ook in deze gemeente steeg het aantal gevallen van horizontale fraude: van 63 naar 85 vorig jaar. Burgemeester Ton Strien was, afgezien van het aantal woninginbraken, daar wel tevreden mee: “Al vrees ik dat we de titel van op één na veiligste gemeente van 2018 misschien niet weer krijgen.”

Geldezels

De oplossingscijfers variëren sterk in IJsselland-Zuid. Geweldsmisdrijven worden voor 70 tot 80 procent opgelost, maar bij woninginbraken is dat percentage maar 10 tot 15 procent. Bij een gezamenlijke toelichting van politiechef Telman en de drie betrokken burgemeesters Ton Strien (Olst-Wijhe), Martijn Dadema (Raalte) en Ron König (Deventer) kreeg vooral de verschuiving van traditionele criminaliteit naar cybercriminaliteit veel aandacht. ”Het oplossen van deze internetfraude via bijvoorbeeld Marktplaats of Whatsapp is moeilijk, duurt langer en kost veel politiecapaciteit,” weet Telman. Een speciaal team van tien politiemensen gaat zich hier nu mee bezighouden. “Het zijn bijvoorbeeld jongeren die via Marktplaats zo snel geld willen verdienen. Hun ouders weten het vaak niet eens, zo wordt duidelijk als de politie aanbelt nadat hun IP-adres is achterhaald. Het zijn in de gemeente Deventer ook vaak kwetsbare jongeren die zich als geldezels laten gebruiken door hun ID-pasje uit te lenen,” zegt de Deventer burgemeester. “Maar ook ouderen zijn soms naïef als er een verzoek komt via Whatsapp om snel even een paar tientjes te betalen aan een zogenaamde bekende of familielid. De goedgelovigheid is nog steeds te groot. Al gebeurt het ook zo slim dat je erin kunt trappen. Dan wordt er bijvoorbeeld van Facebook een foto gehaald die vervolgens bij Whatsapp gebruikt wordt,” zo omschrijft Telman het probleem. Vaak gaat het ook om kleine bedragen waarvoor niet snel aangifte wordt gedaan. “Maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die zo duizenden euro’s kwijt zijn geraakt.”

Onderbuikgevoel

Tevreden is de politiechef over de samenwerking tussen gemeenten en politie. “Er is vorig jaar een forse stap gezet bij het aanpakken van georganiseerde criminaliteit in deze drie gemeenten. Er zijn meer panden en woningen gesloten op verdenking van bijvoorbeeld witwassen dankzij meer overleg en betere samenwerking tussen politie en gemeenten.” Ook intern kan volgens de Deventer burgemeester nog beter samengewerkt worden. “Als je de beschikbare informatie van gemeentelijke afdelingen als vastgoed, buitendienst en uitkeringen combineert met de kennis van de politie krijg je goede resultaten. Zeker als je daarbij bijvoorbeeld de belastingdienst en het Openbaar Ministerie ook betrekt. Met elkaar samenwerken zorgt echt voor veel meer effectiviteit bij de bestrijding van deze ondermijnende criminaliteit.”

Het is niet alleen een taak van politie en gemeente, zo benadrukt Dadema. “Bij opgerolde drugsactiviteiten in het buitengebied merken we vaak dat mensen dat al veel langer wisten. Ze melden het echter niet want de politie zal het toch al weten, zo is dan de redenering. Soms is dat zo maar soms ook niet. Ik roep echt iedereen op: heb je zo’n onderbuikgevoel van iets wat echt niet pluis is, bel de politie of bel 112.” Daar is zijn collega van Olst-Wijhe het helemaal mee eens. “Dit is niet alleen een zaak van de politie en de overheid, maar van onze hele samenleving. Ook drugsgebruikers mogen zich verantwoordelijk voelen. Zij houden die hele drugswereld met die miljardenomzet in stand.”

Tekst en foto: Lauk Bouhuijzen

Politiechef Telman licht bij RTV Oost-verslaggever Ties van der Heide uit Heino de criminaliteitscijfers over 2019 van de gemeenten Raalte, Olst-Wijhe en Deventer toe.

Lees ook

Gemeentesecretaris Karin Cornelissen weg bij Raalte

RAALTE – Gemeentesecretaris Karin Cornelissen gaat de gemeente Raalte in het eerste kwartaal van dit …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.