Holocaustmonument ‘Levenslicht’ tijdelijk in de Plaskerk

Daan Roosegaarde, Levenslicht, Rotterdam, 17 december 2019. Foto Marco De Swart

RAALTE – Het jaar 2020 staat in het teken van 75 jaar vrijheid. Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daarbij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit de gemeente Raalte zal vanaf 22 januari tot en met 2 februari het Holocaustmonument ‘Levenslicht’ te zien zijn in de Plaskerk in Raalte.

Foto: Marco de Swart

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en/of Sinti woonden.

Het tijdelijke monument maakt deel uit van het landelijke project van het Nationaal Comité 4 en 5. Meer dan 150 Nederlandse gemeenten doen mee. Op deze wijze staan we gezamenlijk stil bij de verschikkingen van de Holocaust. Burgemeester Dadema onthult het Holocaustmonument op woensdag 22 januari om 19.00 uur. Geïnteresseerden zijn welkom. Het tijdelijke monument is vervolgens tot en met zondag 2 februari elke dag tussen 18.30 – 21.30 uur te zien. Op zondag 26 januari is het monument tussen 14.30 – 17.30 uur te zien. Er zal onder andere ook een diavoorstelling te zien zijn in de kerk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.