‘Hoe gaat het met mijn werk in Schotland na de Brexit?’

Spannende tijden voor Heinose fotograaf Vincent Hartman

HEINO – Eind van deze maand is de Brexit dan eindelijk een feit, dan stapt het Verenigd Koninkrijk officieel uit de EU. Voor de Heinose fotograaf Vincent Hartman breken daarna elf spannende maanden aan. Hij woonde en werkte enkele jaren in Schotland, keerde in mei vorig jaar terug naar Heino maar heeft nog steeds veel werk aan de andere kant van de Noordzee.

“In die elf maanden na de Brexit moet er een handelsakkoord komen tussen de Britten en Brussel. Wat gaat dat voor mij betekenen? Moet ik voor mijn werk dan elke keer een visum aanvragen als ik naar Schotland afreis? Dat is gemiddeld toch enkele dagen per maand. En moet ik dan mijn fotoapparatuur inklaren? Dat wordt dus zeker spannend,” zo vertelt Hartman die ook nu in Heino nog geregeld wat Engelse woorden gebruikt.

Het gezin Hartman vertrok (in fases, zoals hij dat zelf noemt) in de loop van 2016 naar Schotland, eerst naar Falkirk en later naar Stirling. Het veelbesproken referendum over een Brexit was toen net achter de rug. “Achteraf kun je zeggen dat ik dat misschien wat heb onderschat. Ik wist de uitslag, een kleine meerderheid was voor die Brexit, maar ben toch gegaan. Eigenlijk ging ik ervan uit dat het voor mij geen probleem zou zijn. Daar had ik mezelf ook echt van overtuigd. Volgens mijn vrouw ben ik daar namelijk heel goed in. We komen al twintig jaar in het Verenigd Koninkrijk, we voelden ons daar geweldig thuis en dan denk je de mentaliteit van de Britten te kennen. Die omschrijf ik als ‘fair and reasonable, we look at it’. Soepeler en flexibeler dus dan achteraf zou blijken. Ik had echt verwacht dat de economie leidend zou zijn, dat het allemaal niet zo’n vaart zou lopen met die Brexit.”

In die jaren veranderde de stemming, zo merkte hij. “Ging ik met een goede vriend naar een wedstrijd van FC Falkirk. Zei die iets over al die immigranten. Maar ik was ok want ik was ‘white’. Dat zeg je toch niet, dacht ik, ook niet als grapje. Want volgens mij heeft elke Zweed, Duitser of Nederlander die naar het Verenigd Koninkrijk verhuist om daar aan de slag te gaan een toegevoegde waarde. Of Oost-Europeanen. Maar je krijgt dus een stempel opgedrukt als immigrant door de Britse politiek waarmee ze voor de bühne proberen te scoren. Dat voelde niet goed. Het gaat volgens mij niet om je nationaliteit of huidskleur.”

Nichemarkt

“Uiteindelijk zijn we vorig jaar teruggegaan naar Heino omdat ik de bedoelingen van de Britse overheid wantrouwde. En ik voorzie grote schade voor hun economie. Dat zou grote gevolgen kunnen hebben voor mijn werk en inkomen maar ook voor de huizenprijzen. En dan zit je wel vast in Schotland, moet je je huis met verlies verkopen. Daar heb ik niet een heleboel jaren hard voor gewerkt natuurlijk.”

Sinds zijn terugkeer is hij neergestreken op een rustige plek op bedrijventerrein Blankenfoort. Volgende maand begint daar de verbouwing tot een moderne fotostudio VHF die dit voorjaar klaar moet zijn. Voor particulieren werkt hij niet meer, wel voor bedrijven. “’Mijn specialiteit is reclamefotografie, product- en bedrijfsinterieurs. Een groot deel van mijn opdrachten komt nog steeds uit Schotland. Bijzonder is wel dat ik steeds meer Engelse klanten krijg. Die zoeken een gespecialiseerde fotograaf voor deze nichemarkt, komen dan in Schotland terecht en belanden uiteindelijk in Heino.”

Spijt van zijn jaren in Schotland heeft Hartman zeker niet. “Het past ergens ook wel bij mij om na een aantal jaren het roer om te gooien. Ik heb nu bijvoorbeeld een grotere fotostudio en een kleiner huis. Met zoiets had ik voor ons vertrek naar Schotland thuis niet aan te hoeven komen. Wat dat betreft heb ik het zowel privé als zakelijk nu beter dan voor ons vertrek naar Schotland. Alleen de komende elf maanden zal duidelijk worden of ik werk aan de overkant wel of niet ga kwijtraken. En of ik dat moet vervangen door nieuwe opdrachten in Nederland. Dat wordt spannend dus.”

Nexit

In Nederland gaan ook stemmen op voor een Nexit, dus Nederland uit de EU. Hartman heeft daar nu een duidelijke mening over. “Dat zou heel erg schadelijk zijn voor de Nederlandse economie. Eigenlijk ben je dan niet echt vaderlandslievend als je zo’n Nexit wilt. Een veel grotere economie zoals de Britse krijgt al klappen, laat staan wij als klein landje met veel minder inwoners. Die EU maakt onze economie echt sterker, daar ben ik van overtuigd. Het past ook bij ons: overal handel kunnen drijven zonder grenzen en gedoe.”

Aan het eind van het gesprek doet hij nog een ontboezeming. “Ze weten het niet in Heino, ik heb het nooit hardop gezegd, maar ik heb dit dorp echt gemist. Lekker even langs de kantine van de voetbalvereniging of binnen wippen bij een horecazaak, dat vind ik mooi. De horeca zal mij trouwens ook wel gemist hebben, denk ik.”

Tekst en foto: Lauk Bouhuijzen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.