Haarlese Kieftenbeld samen met Haarman en Strijtveen voorzitter LTO Salland

HAARLE – De afdeling Salland van landbouworganisatie LTO Noord krijgt een driemanschap als voorzitter. De huidige interim-duovoorzitters Rudie Haarman uit Bathmen en Marcel Strijtveen uit Lierderholthuis krijgen versterking van de Haarlese pluimvee- en varkenshoudster Jolanda Kieftenbeld.

Tijdens de algemene ledenvergadering in maart moet het voorstel officieel worden. Op papier krijgt Jolanda Kieftenbeld de functie van voorzitter en haar twee collega’s die van vicevoorzitters. In de dagelijkse praktijk wordt het voorzitterschap door drieën gedeeld. In sommige andere afdelingen van LTO in Nederland bestaat het duovoorzitterschap al, maar voor zover bekend is een driemanschap zoals in Salland helemaal nieuw.

Goed verspreid over het werkgebied (de drie gemeenten Raalte, Olst-Wijhe en Deventer plus het dorp Haarle) en over de verschillende agrarische deelsectoren (Haarman en Strijtveen zijn melkveehouders), zo wordt het besluit gemotiveerd. “Bovendien bleek het heel erg moeilijk, eigenlijk onmogelijk te zijn om een voorzitter te vinden die het voorzitterschap alleen wilde doen. Of beter gezegd, kon doen. Je praat namelijk over drie of misschien wel vier dagen werk per week, terwijl we allemaal ook onze eigen bedrijven hebben,” licht Kieftenbeld toe.

Taakverdeling

Na het vertrek van voorzitter Wim Nijland zo’n jaar geleden vulden eerst Gino Schrijver (een half jaar) en daarna het tweetal Haarman en Strijtveen het voorzitterschap samen tijdelijk in. Het drietal is niet bang dat ze elkaar in de weg lopen of dat de kans op misverstanden groot is. Kieftenbeld: “We gaan nog praten over een goede taakverdeling, maar we denken dat zoiets zich vanzelf wijst in de dagelijkse praktijk. Ik heb kippen en varkens, Rudie en Marcel hebben koeien, dan lijkt me al duidelijk wie wat doet. We hebben allemaal ook al flinke ervaring in het bestuur van LTO Salland.”

De Haarlese is daarnaast al vanaf het begin betrokken bij Team Agro NL dat zich inzet voor betere communicatie en PR voor de Nederlandse landbouw. Op dit moment is ze secretaris van het bestuur. “Dat ga ik de komende tijd langzaam afbouwen. Mijn hart ligt toch net iets meer bij deze streek en bij LTO Salland. Bovendien, belangenbehartiging voor de landbouw is in deze tijd belangrijker dan ooit. Burgers horen van alles over stikstof, energietransitie en noem maar op, maar begrijpen lang niet altijd wat of waarom we als landbouw iets doen. Ik blijf wel betrokken bij de ‘mmmEggies’, een groep boerinnen in heel Nederland die de pluimveesector promoot. Dat vind ik geweldig leuk om te doen.”

Huiskamergesprekken

De Sallandse afdeling van LTO Noord is deze weken druk met een serie van veertien zogenaamde ‘huiskamergesprekken’ waarin kleine groepen boeren op een boerderij ’s avonds bijeenkomen. Dit jaar zijn de erfcoaches van de betrokken gemeenten daarbij aanwezig om informatie te geven en vragen te beantwoorden. Voorgaande jaren waren deze bijeenkomsten alleen bedoeld voor de eigen leden, maar dit jaar zijn ook niet-leden welkom. “Door alle acties van de afgelopen maanden is het gevoel van verbondenheid onder boeren groot. Iedereen beseft nu nog beter dat we elkaar allemaal hard nodig hebben. Daarom hebben we als LTO Salland besloten dat alle boeren welkom zijn. We zijn tenslotte allemaal Sallandse boeren die vaak tegen dezelfde zaken aanlopen.”

Tekst en foto: Lauk Bouhuijzen

De drie nieuwe voorzitters van LTO Noord afdeling Salland, met van links naar rechts Marcel Strijtveen, Jolanda Kieftenbeld en Rudie Haarman

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.