Gewoon Carolien: Ook transgender is gewoon

Er zijn veel mediaberichten over de coming-out van Nikkie Tutorials, oftewel Nikkie de Jager. Nikkie is geboren als Niels en vlogt al vele jaren over make-up. Het bericht doet me beseffen dat de wereld snel verandert. Twintig jaar terug kreeg ik vaker een meisje van elf jaar in de praktijk. De jonge meid durfde niet te vertellen dat zij een jongen was en haar lichaam wilde veranderen naar jongen. Er waren veel angst en onzekerheidsemoties en gevoelens van machteloosheid, frustratie en hulpeloosheid. Waar zij begeleid kon worden in de transitie naar jongen, was niet gemakkelijk te vinden. Het kwam nog niet vaak voor.

De nu 25-jarige Nikkie Tutorials was al op jonge leeftijd open dat ze meisje was. Ze begon op haar veertiende met hormonen en was op haar negentiende volledig getransitioneerd. Haar coming-outvideo is wereldwijd 16 miljoen keer bekeken. Hoewel het transgender zijn voor Nikkie, haar verloofde, de mensen om haar heen en die naar haar vlogs keken ‘gewoon Nikkie Tutorials’ was, was transvrouw zijn voor de wereld toch nog groot nieuws.

In de praktijk komen vrijgezelle mannen en vrouwen die graag een heteropartner vinden en die hun weg vinden met het daten en wat ze graag willen vormgeven in hun leven. Zij leren nog meer wie zijzelf zijn, zichzelf liefhebben en durven daardoor ook meer in het daten. Bij hen komen nog wat duidelijke rollenpatronen naar voren. Ieder mens heeft zowel mannelijke als vrouwelijke energie. Het gaat om balans tussen beide. Om wat jij fijn vindt, zelfliefde. En van daaruit naar buiten. Er zijn dus nu (ook) steeds meer nieuwe relatie-/liefdesvormen.

Als mens van de nieuwe tijd was ik in de puberteit weleens verliefd op een jongen en soms op een meisje. Op een veilige manier vanuit liefde ervaringen opdoen en de liefde laten vermenigvuldigen. In de praktijk komen mensen met verlangens die nog wat spannend zijn om ‘zomaar’ te gaan ervaren. Een mevrouw die liefde bedrijft met een vrouw omdat door trauma’s mannen nog onveilig zijn, heeft na heling nieuwe mogelijkheden. Een stel dat voorzichtig een derde persoon in hun relatie uitnodigt. Een mevrouw die nu vijf relaties heeft en met elk van hen een intens liefdevolle, ook seksuele relatie onderhoudt. Twee vrouwen en twee mannen samen die intens en intiem met elkaar omgaan. En deze week een getrouwde vrouw die de liefde bedrijft met de man van een ander terwijl eigen man en de vrouw van haar nieuwe lief op de hoogte zijn. Nu ze de stap eindelijk heeft genomen, ervaart ze een enorme toename van liefde en intimiteit bij alle vier. Dat noemen we polyamoreuze liefde. Allemaal ervaringen hier in Salland. Waarom iemand in een hokje stoppen?

Het is gewoon. Het is liefde.

Reageer gerust: info@carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.