Gerlant: Oud papier

Ik loop altijd rechtstreeks van de brievenbus naar de oud papier-doos op maandagavond. Een ja/nee-sticker zou dat overbodig kunnen maken, maar ik heb geen idee hoe ik daar aan kom. Ik erger me enorm aan al dat plastic dat om die folders zit, maar ik laat het er tegenwoordig mooi omheen zitten. Daar vindt u vast wel wat van.

Op woensdag hebben we een soortgelijk ritueel. Behalve dan dat ik het Weekblad apart houd. Niet dat ik er veel uit lees: even koppen snellen tussen de reclames door, en dan naar de gemeentelijke mededelingen. Alles bij elkaar en overzichtelijk op papier. Het leest makkelijk en ik weet wat er in mijn omgeving gaat gebeuren.

In Raalte wil D66 een verbod op het ongevraagd verspreiden van reclamefolders en weekbladen, in het kader van ‘het beter zijn voor het milieu’. Al dat ongevraagde papier vervuilt alleen maar, is de redenering. Het kost landelijk op jaarbasis duizenden bomen en dat is precies waarom ik mij best in dat voorstel zou kunnen vinden. Aan de andere kant: ik draag ook een keer in de maand met een grote grijns een nog grotere doos met oud papier naar de weg. ‘Voor het buurthuis’, denk ik dan. Ons oud papier levert namelijk een mooie cent op en draagt dus bij aan de leefbaarheid in Laag Zuthem. Een verbod zou een aderlating op de begroting zijn.

Ik zie ook een ander probleem. In deze tijd, waarin de overheid actief op zoek is naar manier om de burgers te bereiken, lijkt het mij niet handig om die grote groep die wekelijks de gemeentelijke berichten in de krant leest buiten te sluiten. De politiek snijdt hier ook mee in haar eigen vlees. “Het heeft in de krant gestaan”, is waarmee nu altijd wordt geschermd als het spannend wordt. Dus nee, die krant mag niet achter een verbod.

De folders verbieden? Ik ben voor. De hoofdredacteur zal mij straks vast gaan bellen en opslag bieden. Als er geen folders meer huis-aan-huis verspreid mogen worden, dan kunnen de ondernemers niet anders meer dan in zijn krantje adverteren. Ik weet dat een Autoriteit Consument en Markt daar dan weer wat van vindt. Dat kan dus niet.

Een ja/ja-sticker zou volgens D66 de oplossing zijn. Dat kan best wel zo wezen, maar hoe kom ik daar dan aan? Dik twintig jaar geleden heb ik eens zo’n ja/nee-sticker gehad. Die kreeg ik van de voormalige gemeente Heino, toen ik hier kwam wonen. Een ex heeft dat ding van de bus gepeuterd. Zij wilde namelijk wel folders lezen. In het voorstel zal vast niet staan dat de gemeente die stickers actief moet gaan verspreiden en ook blijft verspreiden bij elke wijziging die er op een woonadres gebeurt, zodat inwoners ook daadwerkelijk wat te kiezen hebben.

U zit nu vast nog na te denken over het plastic dat ik zomaar in de oud papier-doos gooi. Maak u geen zorgen. Ik heb inwonende puber-dochters die het er net zo hard weer uithalen en er wel even doorheen snuffelen. Die hebben weer andere ergernissen en begrijpen niet wat wij in Laag Zuthem met folders van winkels uit Raalte moeten. Heino, daar winkelen ze. En anders halen ze het wel in Zwolle-Zuid. Het folderpakket wat we daarvan krijgen komt namelijk nog bovenop de eerste twee.

Aan het voorstel zitten nogal wat haken en ogen en er is volgens mij niet goed over nagedacht. Het klinkt heel nobel en het is ook hartstikke krom om zinloos bomen te kappen voor folders die in het oud papier belanden. Als D66 beter had nagedacht hadden ze kunnen bedenken dat hun voorstel daar ook belandt.

Ze hebben in ieder geval de krant gehaald…

gerlant@regiobode.nl

5 REACTIES

  1. Zijn we in verkiezingstijd ook mooi verlost van alle flyers en andere ongein die de politieke partijen soms wel twee- of driedubbel door je brievenbus mikken…

    • Ja/ja stickers zijn de beste oplossing, zeker in deze tijd van verspilling en overconsumptie. Met het donor codicil is het eindelijk gelukt, nu reclamefolders.
      Dus per definitie niet, als je wel wilt ontvangen geef je dat aan. Hoe moeilijk kan het zijn.

      (Het gemis aan oud papier inkomsten kan makkelijk gecompenseerd worden door de adverteerders want die hoeven enkel de ‘clicks’ te registreren en dan zien ze hoe vaak en waar hun advertentie op een beeldscherm heeft gestaan. Nav daarvan kunnen ze een donatie doen. Oh, wat kan het toch makkelijk allemaal tegenwoordig)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.