Carmel College Salland pakt eindexamengala en optocht aan
RAALTE – Veiliger, zonder drank, maar wel feestelijk. Zo moet het traditionele geslaagdengala, inclusief de bijzondere optocht naar de Leeren Lampe, bij het Carmel College Salland eruitzien. “Daarover zijn we nu het gesprek met de leerlingen en hun ouders aan gegaan. Want alleen dan kunnen we dit feest overeind houden,” zegt een vastberaden rector Han Nijboer van de Raalter scholengemeenschap.
Afgelopen jaren groeide de lange stoet bijzondere voertuigen richting het gala in de Leeren Lampe uit tot een groot publiekspektakel. Honderden, misschien wel duizenden mensen, kwamen naar de Almelosestraat om te kijken. “Daaronder zaten ook steeds meer gevaarlijke voertuigen zoals shovels. Die zijn helemaal niet gemaakt voor het vervoer van mensen, je liep echt het risico op zware ongelukken. Als school waren we daar afgelopen jaren al mee bezig. In fases zeg maar. Vorig jaar hebben we weer maatregelen genomen. We hebben toen bijvoorbeeld verkeersregelaars ingezet,” vertelt Nijboer. “Ik heb toen alles gezien en er waren toch in potentie opnieuw gevaarlijke situaties. Gelukkig is er niets gebeurd. Je moet er ook niet aan denken op zo’n feestelijke dag. Direct na de zomervakantie zijn we hier intern over gaan praten. We willen dit als school gewoon niet. Wij zijn verantwoordelijk, het kan zo niet meer, zo heb ik gesteld.”
Het gaat niet alleen om gevaarlijke voertuigen, maar ook om drankgebruik – vooraf en tijdens de optocht – bij de geslaagden en de kijkers langs de straat. En niet alleen op deze dag. “Dat drankgebruik baart mij echt grote zorgen. Ik lees dat veel 13- en 14-jarigen elke week al bier drinken en dat 15- en 16-jarigen dat al vaker per week doen. Dat hoort er hier gewoon bij, niemand wil daar afstand van nemen. Zeker in Salland ligt het best ingewikkeld. Kijk naar onze grote feesten, drank wordt niet als probleem ervaren. Het zit ingebakken in onze cultuur, kun je zeggen. Het is absoluut geen verwijt richting de jongeren zelf. Wij willen als volwassenen juist dat zij zich aanpassen en een goede rol gaan spelen in deze samenleving. Daar hoort in Salland drank bij en dus passen zij zich aan, precies zoals wij willen. Ik ben zelf ook echt niet van de blauwe knoop, lust graag een wijntje en streef zeker niet naar een totaal alcoholverbod. Maar dan wel vanaf 18 jaar zoals we dat in Nederland met z’n allen afgesproken hebben.”
Ouders
Dit jaar moeten gala en optocht dus heel anders. Nijboer is samen met burgemeester Dadema onlangs het gesprek aangegaan met de eindexamenleerlingen en de ouders hebben een brief gekregen. “Dadema heeft een andere verantwoordelijkheid dan ik als rector, maar we zitten behoorlijk op dezelfde lijn. Het was een heel goed en intensief gesprek, anderhalf uur lang. De eerste reactie van de leerlingen was natuurlijk; kunnen jullie dit niet een jaartje later doen, moet dat nu dit jaar al? Dat gevoel snap ik heel goed, zou ik als leerling in het eindexamenjaar ook hebben. Het is alleen wel zo dat andere scholen hier al mee gestopt zijn juist omdat het fout ging of uit de hand liep. Dat willen we als Carmel College Salland dus niet.”
Helemaal definitief is het besluit (nog) niet, maar zeker is wel dat de komende optocht veiliger moet met alleen voor personenvervoer geschikte voertuigen. En dat drank taboe is voor en tijdens de optocht en op het eindexamengala zelf voor iedereen beneden de 18 jaar. “Maar dat kunnen we als school natuurlijk niet alleen. Daarvoor hebben we onze leerlingen nodig, die moeten achter deze verandering staan. Maar ook hun ouders hebben we hard nodig. Die hebben allemaal een brief gekregen. We hopen dat zij met hun zoon of dochter hierover serieus in gesprek gaan, want er is echt een ommekeer nodig.”
Nijboer legt uit hoe hij de nieuwe regels wil handhaven: “We gaan die avond op alcoholgebruik controleren, maar de bevoegdheden van de school op straat zijn natuurlijk heel beperkt. En ik denk niet dat de politie even een flinke groep agenten gaat sturen om iedereen te controleren. Dat betekent dus dat onze leerlingen en hun ouders, maar ook alle andere bezoekers en kijkers zelf echt moeten meewerken. Ga van tevoren of na afloop niet naar die drinkkeet of het café. Eigenlijk heb je ook de steun van andere partijen nodig. Ik ga praten met de Leeren Lampe zelf, dat zal ongetwijfeld goed komen, maar ik hoop bijvoorbeeld ook dat de rest van de Raalter horeca zijn verantwoordelijkheid neemt op deze avond.”
Nijboer besluit: “Dit is echt een grote ommekeer, maar wel eentje die heel hard nodig is als we dit feest de komende jaren overeind willen houden. Het is en blijft tenslotte een heel speciaal moment. Met je diploma in de hand eindigt jouw tijd op de middelbare school, dat mag best heel groot gevierd worden. Maar wel veilig en zonder drank als je nog geen 18 bent.”
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Foto: Arnold Roolvink
De geslaagde leerlingen van het Carmel College Salland komen met de meest bijzondere vervoermiddelen naar hun eindexamengala. Rector Han Nijboer maakt zich, mede vanwege het drankgebruik, zorgen om hun veiligheid.