Duits historisch drama in FilmhuisRaalte

RAALTE – Op vrijdag 24 januari vertoont FilmHuisRaalte in de filmzaal van het Annahuis het historische drama Das Schweigende Klassenzimmer. De film begint om 20.00 uur. Kaarten kosten 7 euro per stuk en zijn te koop bij de Parabool in het Kulturhus in Raalte. Kaarten kunnen ook gereserveerd worden via staging2.filmhuisraalte.nl of per mail: info@filmhuisraalte.nl.

Berlijn 1956, vijf jaar vóór de bouw van de Berlijnse Muur. De spanning in de trein van Oost- naar West-Berlijn is in de openingsscène van dit historische drama volop tastbaar. De controle is streng, de gezichten van de reizigers staan strak: een goed verhaal is noodzakelijk om de overstap te mogen maken. De vrienden Kurt en Theo bezoeken het graf van Kurts opa, zeggen ze, maar het bezoek is vooral een excuus om zich een middagje te laven aan westerse geneugten. Het tripje zet hun wereldbeeld op zijn kop: in het bioscoopjournaal voor aanvang van een West-Duitse blotemeisjesfilm leren ze over een recente volksopstand in Hongarije tegen het Sovjetregime.

Terug in het Oosten ontdekken ze over dezelfde gebeurtenis een klein berichtje in de lokale krant: de Hongaarse opstandelingen zijn geen vrijheidsstrijders, maar fascisten. Het is een aangename bijkomstigheid van deze degelijk verfilmde geschiedenis: in een oogwenk legt regisseur Lars Kraume enkele parallellen met het heden bloot. De film is zowel de verbeelding van een curieuze voetnoot in de Koude Oorlog als een schets van een samenleving in tijden van ideologisch verwrongen nieuwsvoorziening. Op school, waar de vlag wappert van de socialistische jongerenbeweging Freie Deutsche Jugend, gaan Kurt en Theo en al snel vrijwel al hun klasgenoten op zoek naar nieuws uit het Westen. Bij een oom van een klasgenoot luisteren ze stiekem naar illegale uitzendingen van de West-Berlijnse radiozender RIAS (Rundfunk im amerikanischen Sektor), waar wordt gesproken over honderden dode Hongaarse opstandelingen, waaronder de Hongaarse voetballegende Ferenc Puskás. Dat in het Westen ook nepnieuws wordt geserveerd, ontdekt de klas later (Puskás overleed pas in 2006). Eerst beginnen ze hun eigen revolutie, met twee minuten onaangekondigde stilte in de klas ter ondersteuning van de Hongaarse vrijheidsstrijders. Tot woede van het repressieve schoolbestuur, dat de miniopstand ziet uitmonden tot zaak van nationaal belang.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.