De Raad van Raalte wint eerste Dorpsquiz Raalte

.

RAALTE – Maximaal 790 punten waren er te verdienen bij de eerste Dorpsquiz Raalte. Met 644 punten won zaterdagavond in een bomvolle Leeren Lampe de 27 leden tellende groep De Raad van Raalte rond de drie vriendinnen Linda, Dyonne en Karin de verdiende eerste prijs. “Onze winnende strategie? Die verklap ik liever niet, we willen dit jaar graag weer winnen,” zegt Linda Wittenhorst. Samen met de winnaar van de muziekquiz van zaterdagavond is De Raad van Raalte nu al verzekerd van deelname tijdens de tweede editie van de dorpsquiz eind dit jaar. De tweede en derde prijzen, ook uitgereikt door burgemeester Dadema, gingen respectievelijk naar de teams van Gerstewijn met 608 punten en Drosse met 587 punten. Ter vergelijking, het minst scorende team, met de symbolische naam Kump wè, wist slechts 298 punten te vergaren op die drukke zaterdagavond 28 december toen Raalte ongeveer op z’n kop stond.

“Ergens tussen de 1.500 en 2.000 deelnemers, zo schatten we, waren die zaterdag 28 december tijdens de dorpsquiz op de been. Plus nog heel veel hulplijnen, dus het werkelijke aantal mensen dat erbij betrokken was zal nog wel hoger liggen,” zo kijkt voorzitter Rosa Oldeniel meer dan tevreden terug op deze eerste Dorpsquiz Raalte. “We zijn dan ook enorm enthousiast. Bij de prijsuitreiking zaterdagavond door Ted Reiners en Marius Woldberg wisten we ook niet hoeveel mensen er zouden komen. Misschien 500 of 700, zo dachten we, en het werden er dus 1.100. Waarom het zo’n succes is geworden? De combinatie van jong en oud bij de deelnemende teams was heel belangrijk. Je zorgt zo voor echte verbinding. Ook de periode rond kerst speelt een rol, dat is toch de tijd van saamhorigheid en spelletjes. En het was natuurlijk iets geheel nieuws in Raalte.”

100 deelnemende teams

De voorbereidingen begonnen al enkele jaren geleden. “Bij familie in Bathmen zag ik dat daar de jaarlijkse dorpsquiz een enorm succes was. Dat moet in Raalte ook, vond ik meteen. In eerste instantie bleef dat idee een beetje hangen totdat we op 31 december 2018 bij café de Gouverneur er met een paar mensen echt een klap op hebben gegeven. Dan ga je aan de slag. Dat je uiteindelijk honderd deelnemende teams krijgt, plus een wachtlijst, daar hoop je natuurlijk op, maar dat weet je zo’n eerste keer nooit zeker. Ook afgelopen zaterdagavond in de Leeren Lampe, op 28 december bij Zwakenberg en de weken daar tussenin hebben we zoveel leuke en positieve reacties gehad. Iedereen had het erover, geweldig.” Dat de honderd vragen, waarvan veel met meerdere onderdelen, als moeilijk werden omschreven vindt ze geen probleem. “Het mag toch ook wel pittig zijn? Je kunt in deze tijd zoveel opzoeken. Een vraag die niemand goed had? Ik denk misschien de vraag hoeveel geld de Rabobank Salland per jaar aan goede doelen besteedt. Dat is namelijk 810.000 euro. Ik denk niet dat iemand dat had.”

Er komt dus eind dit jaar een tweede Dorpsquiz Raalte, dat lijkt zeker. Hoe of wat, daarover wordt binnenkort gesproken. “We gaan binnenkort uitgebreid evalueren. De belangstelling was nu zo groot, moet je dan uitbreiden naar 120 of 140 teams of niet? Deze eerste keer hebben we zeker vijf avonden nodig gehad om alle antwoorden na te kijken. Is er met nog meer teams dan wel voldoende zaalruimte en is die beschikbaar op de data die wij nodig hebben? Dat gaan we nu allemaal uitzoeken bij de evaluatie.”

Strategie

Het team De Raad van Raalte van de drie vriendinnen Linda, Dyonne en Karin won dus met een flinke voorsprong. Linda: “Een vriend van ons komt uit Brabant en daar is het een enorm succes. Dat heeft ons aangestoken, zeg maar. We zijn links en rechts mensen gaan vragen die dit ook leuk zouden vinden, van opa’s en oma’s tot vrienden en daar weer familie van. Uiteindelijk hebben we in december met zeventien mensen meegedaan. We waren niet eens heel snel met inschrijven. Nummer 92 hadden we.’ Het team kende wel een goede voorbereiding. “Eerst zijn Dyonne, Karin en ik bij elkaar gaan zitten om de strategie te bepalen. Dat hebben we daarna nog een keer gedaan met z’n allen. We hebben verder bijvoorbeeld alle boeken over Raalte in de bibliotheek geleend of besteld en daarna gelezen. Op die zaterdagavond zelf vloog de tijd voorbij. Het mooie is dat elk teamlid zaken heeft waar hij of zij alles van weet maar dat de anderen dat vooraf niet wisten. Dat is dan bij het beantwoorden heel belangrijk. Na een paar uur werken die zaterdagavond in december merkten we dat we nog geen tijd hadden gehad voor een biertje. Het waren best pittige vragen, vooral die over de bloemetjes en bijtjes.”

Alle deelnemende teams moesten van tevoren een goed doel aangeven voor de gewonnen geldprijs. Dat betekende dat het Hospice in Raalte 1.250 euro kreeg, de stichting Leergeld Salland 750 euro en de Oogstgave 2019 van de Red Horse Company 500 euro. Voorzitter Rosa Oldeniel: “Dat goede doel moesten de honderd deelnemende teams bij de inschrijving vorig jaar zelf aangeven. Heel mooi dat de drie winnaars drie verschillende goede doelen hadden genoteerd. En leuk om zo 2.500 euro terug aan de gemeenschap te geven. Wanneer de nieuwe inschrijving start? Goed opletten de komende tijd, kan ik alleen maar zeggen, ook op nieuwe hints en aanwijzingen. De eerste nieuwe vragen voor eind dit jaar zijn al gemaakt.”

Tekst: Lauk Bouhuijzen

Meer foto's

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.