Home / Sallandcentraal / Cultureel Café Heino bezoekt synagoge Raalte

Cultureel Café Heino bezoekt synagoge Raalte

HEINO – Elke eerste dinsdag van de maand is er een culturele activiteit, lezing of voorstelling in of vanuit de bibliotheek in Heino. Op dinsdag 4 februari bezoekt het Cultureel Café de voormalige synagoge in Raalte aan de Stationsstraat 21. Het bezoek start om 14.30 uur. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.

Vanaf 1889 heeft Raalte een synagoge gehad. Aan het begin van de achttiende eeuw ontstond er in Raalte een joodse gemeente, maar die werd pas in 1838 onafhankelijk. Uiteindelijk werd in 1889 de eigen synagoge van de gemeente gebouwd en ingewijd. Verreweg het grootste deel van de joodse bevolking van Raalte is in de Tweede Wereldoorlog tussen september 1942 en januari 1944 gedeporteerd naar de nazi-vernietigingskampen en daar vermoord. Een enkeling overleefde de oorlog door onder te duiken. De synagoge werd in 1943 leeggeroofd. Tegenwoordig is de synagoge in gebruik als stilte- en bezinningscentrum.

Naast een bezichtiging van het gebouw is er een lezing van Israël-kenner pastor Butti. Hij vertelt over het Jodendom door de eeuwen heen en over de huidige staat Israël. Een aansprekende en verhelderende uiteenzetting in een bijzondere omgeving.

Lees ook

Gemeentesecretaris Karin Cornelissen weg bij Raalte

RAALTE – Gemeentesecretaris Karin Cornelissen gaat de gemeente Raalte in het eerste kwartaal van dit …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.