Burgemeester Dadema pleit voor vuurwerkverbod

RAALTE – In een bericht op Facebook zegt burgemeester Martijn Dadema voorstander te zijn van een landelijk vuurwerkverbod. In de gemeente Raalte bleef het de afgelopen jaarwisseling relatief rustig, maar in andere delen van het land liep het vuurwerkgebruik volgens Dadema ‘enorm uit de hand’. “Ik vind dat je dit nationaal moet regelen. Ik ben daarom voorstander van een vuurwerkverbod.”

Toch zitten er volgens Dadema ook haken en ogen aan een verbod op vuurwerk. “Het simpelweg verbieden en dan hopen dat het goed komt is veel te makkelijk. Het handhaven van het knallen buiten de uren om is nu al praktisch onmogelijk en zeer ineffectief. Dus een norm zetten via een verbod (liefst bezit verbieden), voorlichting en waarschuwen via de media, grenscontrole op vuurwerk intensiveren, paar jaar extra jaren investeren in handhaven en duidelijk verwachtingsmanagement dat het niet in een jaar is afgelopen. En dan zal het hopelijk binnen paar jaar onder controle komen.”

14 REACTIES

 1. Hij heeft groot gelijk! Dit is héééél vroeger ontstaan om de boze geesten te verdrijven. Nooit geweten dat er nog steeds mensen zijn die daarvoor bang zijn! En voor mensen die toch zo nodig willen schieten en andere mensen agressief willen benaderen bestaan er toch tegenwoordig allemaal computerspellen. Dan zijn ze niemand tot last en kunnen de meeste hulpverleners ook lekker thuis vieren. Vuurwerk, zo old skool! Mss alleen nog voor boomers!

  • Tja, dat krijg je dan met een groen-links burgemeester in Raalte. Asielzoekers centrum, vuurwerkverbod en wie weet ooit nog een Vega verplichting voor restaurants….
   Het 1e is hem niet gelukt. Hopelijk 2 en 3 ook niet.

   • @Geldjes en @Erik Groen. Dat de burgemeester van GroenLinks huize is, heeft geen enkele invloed op eventuele besluiten van de gemeenteraad nu en in het verleden. De gemeenteraad van Raalte is immers allesbehalve links. Van de 25 zetels slechts één voor de PVDA, één voor GroenLinks en een tikje links één voor D66. Het is juist te prijzen dat hij toen benoemd is op basis van zijn kwaliteiten door een raadcollege met een meerderheid van GemeenteBelangen en CDA. Dus niet partijleden parachuteren zoals veel te vaak gebeurt maar naar capaciteiten kijken. Dat zij destijds goed geselecteerd hebben is gisteren weer eens bewezen doordat hij voor het tweede jaar op rij is geselecteerd als Beste Bestuurder van het jaar. We zouden ons er beter zorgen over maken dat hij zou kunnen verdwijnen naar een veel grotere gemeente!

 2. Ik vind Dadema een hele goede burgermeester, maar hij kan zijn linkse afkomst natuurlijk niet verloochenen. Aangezien links in het algemeen en GL in het bijzonder dol is op het verbieden van alles dat leuk is, is dit standpunt van hem dan ook geen verrassing.
  Hij geeft zelfs toe dat het in Raalte geen probleem was.

  I rest my case

  • Ik lees dat voorstanders van vuurwerk handhaving willen zien. Maar mensen, hoeveel politie willen we dan wel niet? Eens dat elk hufterig gedrag aangepakt moet worden, illegaal vuurwerk idem. Maar we hebben zoveel gekken die levensgevaarlijk met vuurwerk omgaan en zelfs anderen in gevaar brengen, die klojo’s die auto in de fik steken, vuurwerk door brievenbussen gooien of naar hulpverleners en handhavers… Totaal geen vuurwerk is makkelijker te controleren dan het verschil tussen legaal en illegaal.
   Mensen stappen heel bewust in de auto om illegaal vuurwerk te kopen in Duitsland en België. Dát zijn de verantwoordelijken. Elk individu heeft nadrukkelijk een eigen verantwoordelijkheid. Als je die niet aankan en bewust de wet overtreed, dan niet zeuren over de wet, maar kijken naar je eigen gedrag en het risico nemen. Zolang je anderen maar niet schaad en juist dat laatste gaat goed fout.
   Afschaffen dat gevaarlijk uurtje per jaar.
   Maar ik denk dat de tegenstanders wel iets bedenken om er alsnog rotzooi van te maken. Kijk naar Den Haag.
   Een politieke voorkeur is ondergeschikt aan gezond verstand. Of het nu VVD’er Remkes of GL’er Dadema is.

   • @Henny, helemaal met je eens! Al die handhavers die met zulke dagen extra moeten werken, terwijl ze dan ook veel liever thuis zijn. Het grote probleem is de steeds verder gaande hufterigheid en stijgend egoïsme van veel mensen. Daardoor is het onmogelijk om alles te handhaven tenzij de helft van Nederland handhaver wordt en daar zitten wij toch niet op te wachten. Zou ook onbetaalbaar worden!

 3. Helemaal mee eens. Een beetje is leuk, maar de vele malen overtreffende trap waar we nu mee te maken hebben is absurt. De Nederlander heeft zichzelf in de voet geschoten. Nog los van het feit dat iedereen zich druk maakt om het milieu maar wel vuurwerk afschiet, woehaa! Is er nog een beter voorbeeld voor hypocrisie? En het feit dat organisaties weken moeten leuren voor een goed doel om een paar miljoen op te halen versus 70 miljoen? En die doden, die zijn toch niet bij ons in de buurt gevallen? Je kan de burger niet al z’n pleziertjes afnemen, maar dit kan echt niet meer op deze manier en iedereen weet dat.

  • Onzin natuurlijk. Alles maar gaan verbieden want sommigen weten zich niet te gedragen. Dat is net zoals auto’s maar verbieden want sommigen rijden te hard. Scooters verbieden, want worden vaak gebruikt voor een beroving. Keukenmessen verbieden, want hiermee worden ook mensen neergestoken. En dan HET milieu: Je kunt ook kijken wat voor een stoffen er in vuurwerk gebruikt mogen worden, maar niet gelijk een algemeen verbod. Want ijzer, koper, magnesium enz. in geoxideerde vorm komen gewoon overal voor en zijn vaak zelfs noodzakelijk. En wat heeft een goed doel nu met vuurwerk te maken? Wie bepaalt waar iemand zijn geld aan uit mag geven? Als de Nederlandse overheid eens stopt met wegkijken en begint met handhaven, dan zou de overlast snel minimaal zijn.

   • Dan ben ik ervoor om de verplichting in te voeren om precies het bestede bedrag aan vuurwerk ook aan een goed doel te schenken. Soms heeft de burger een duwtje van de overheid nodig.

    Mooie vergelijking trouwens (die kant noch wal raakt). Wat voor functie heeft vuurwerk nog naast het feit dat het vuurwerk is? Nada! Kijk, ieder gebruiksvoorwerp kan als middel gebruikt worden voor een boevenstreek. Maar in de basis is het een transportmiddel, of een gereedschap om te voorkomen dat je stikt in een aardappel.
    Slecht onderbouwd dus. Daarbij het verbod komt er toch wel. Jammer, maar wij Nederlanders kunnen er niet mee omgaan. Zelfs in Polen zijn ze niet zulke idioterie gewend en dat moet wat zeggen.

 4. niks geen narigheid in raalte… en toch willen verbieden. het is zo gezellig met vrienden en buren! je moet bezit van illegaal vuurwerk verzwaren. mag vallen onder wapens en munitie met bijbehorende hoge straffen. dan denkt men wel 2x na. maar consumentenvuurwerk verbieden? belachelijk!
  je moet huftergedrag aanpakken!!!!!

  • Geen narigheid misschien, maar wel vernielingen. Met voor de kerst was een team rioolaansluitingen aan het vervangen (slechte timing) precies onder de putten langs de weg. Oorzaak? Vuurwerk. Kosten? Meer dan 150 euro per put. Kost de gemeente enkele tienduizenden euro s.

 5. Om te kijken of een verbod zinvol is moet men eerst kijken naar de handhaving. Vuurwerk afsteken voor 18:00 uur op 31 december is reeds illegaal. Van enige handhaving heb niet niets gemerkt in Raalte Noord. Graag verneem ik van de burgemeester hoeveel bonnen er wel zijn uitgeschreven voor het illegaal afsteken van vuurwerk in de gemeente. Graag verneem ik ook wat de schade door vuurwerk in de gemeente Raalte is. En hoe dit zich verhoudt met bijvoorbeeld een ander druk evenement zoals de schade bij Stöppelhaene.

 6. hoewel ik op zich geen voorstander ben van een verbod ben ik het wel met hem eens.
  waarom?
  simpel om het punt van handhaven.
  en zeker als bezit dan ook strafbaar is.
  dan is het duidelijk en geen discussie mogelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.