Burgemeester Dadema onthult Holocaustmonument

Annet van Raalten - .

RAALTE – Burgemeester Dadema onthulde woensdagvond in de Plaskerk het Holocaustmonument Levenslicht. Het kunstwerk van Daan Roosegaarde, dat stilstaat bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, is tot en met zondag 2 februari elke dag tussen 18.30 en 21.30 uur te zien. Aanstaande zondag is het ook tussen 14.30 en 17.30 te bekijken. Er wordt tevens een diavoorstelling in de kerk getoond.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust in de Tweede Wereldoorlog. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en/of Sinti woonden. Het tijdelijke monument maakt deel uit van het landelijke project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Meer dan 150 Nederlandse gemeenten doen mee. Op deze wijze staan ze gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust. Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd.

Foto’s: Annet van Raalten

Meer foto's

Annet van Raalten - .
Annet van Raalten - .
Annet van Raalten - .
Annet van Raalten - .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.