Anneke Blom rijdt met haar beroemde barrel de Drenthe Rally

OLST – Menig Olstenaar zal de opmerkelijke auto voorzien van zwaailichten al eens hebben zien staan. Vaste standplaats is zo rondom Nobach in Olst, maar hij is ook regelmatig rijdend op de weg te zien. Anneke Blom, 35 jaar oud, is trotse eigenaar van een zogenaamde runner. Een oudere auto, helemaal opgeleukt, waarmee ze rally’s rijdt. En dat zijn geen wedstrijden op tijd, maar het gaat dan vooral om creativiteit, originaliteit en lol hebben.

Jaren geleden hoorde Anneke voor het eerst van de Carbagerun. Een georganiseerde toertocht van vijf dagen door Europa in een oud barrel. Probeer vooral maar zonder problemen de finish te halen, dat is het doel. 2500 kilometer in een auto van minimaal twintig jaar oud, met een dagwaarde van hooguit 500 euro, dat kan een hele uitdaging zijn. Vier jaar geleden ging Anneke die uitdaging voor het eerst aan. Ze kocht haar eerste eigen auto, een Fiat Punto, die ze meteen matzwart verfde en begon voortvarend haar thema Nightmare before Christmas (een animatiefilm) erop te schilderen. Nog voordat de rally begon, gaf de auto de geest, dus moest in allerijl een nieuwe gekocht worden. “Zolang hij maar ouder dan twintig jaar is en hij moet zwart zijn”, zo belde ze handelaren op. Het werd een Daewoo Lanos. Drie keer zou ze hiermee een barrelrally rijden.

Twee keer reed Anneke met de zwarte auto, maar de creatieve handjes begonnen te jeuken en vorig jaar werd de Daewoo omgetoverd tot een Maneki Neko, de Japanse Lucky Cat met zwaaiend pootje. Van buiten, maar ook van binnen onderging de auto een metamorfose. Van zwart naar goud, van skeletten naar poezen en een interieur à la een Chinees restaurant. Zwaailichten en sirenes mochten niet ontbreken. En dat leverde heel wat bekijks op. Hoewel de meeste runners slechts een paar weken per jaar de weg op gaan, tijdens een rally, is de auto van Anneke haar dagelijkse vervoersmiddel. Ze wordt dan ook regelmatig gespot en verschijnt een foto van de auto in verschillende Whatsapp-groepen en facebookpagina’s. Maar alle toeters en bellen zijn wel voorbestemd voor de speciale ritten. “Zwaailichten voeren en andere gekke lampjes aan hebben is verboden. Sirenes zijn ook uit den boze. Maar als je dan met zo’n vijftien van dat soort auto’s achter elkaar rijdt met een rally, dan gaat alles toch wel even aan”.

Ieder jaar rijdt Anneke samen met een vriendin een week lang een grote rally door Europa. Daarnaast rijden ze ook nog een aantal keren een dagrally. “Superleuk om alle andere runners weer eens te zien. Even lekker gek te doen bij de opdrachten die je tijdens de rit voor de kiezen krijgt.” Zaterdag 1 februari is het weer zover, dan rijdt Anneke mee met de Drenthe Rally. Een avondrit dit keer. De start is om 17.00 uur vanuit Donderen. Deze week wordt er nog hard gewerkt aan de nieuwe runner om deze van alle benodigde lampjes te voorzien. De nieuwste runner: een grote Subaru Forester met thema Rainbow Unicorn, regenbogen en eenhoorns dus. Alle auto’s zijn welkom bij de Drenthe Rally, dus mocht je nieuwsgierig zijn, meld je dan nog gauw aan.

Regelmatig wordt de auto van Anneke gespot door andere runners die dan de foto online zetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.