Zondagse Gedachte: Wat helpt mij deze geboorte – Advent 3

Oh, alweer de derde zondag van de advent… hebben we al kerstkaarten geschreven, het kerststalletje tevoorschijn gehaald, de lichtjes opgehangen, een boom uitgezocht, wat gaan we eten met kerst, en met wie….

En oh ja…. Advent was ook nog de tijd om je “van binnen” voor te bereiden op de komst van de Mensenzoon… hoe ontvang ik Jezus in mijn leven? Sta ik open voor de blijde boodschap van liefde, vrede, heil voor alle mensen en wat is mijn eigen bijdrage daar aan?

We horen uit Mattheus deze zondag: “Zijt Gij de Christus of hebben wij een ander  te verwachten?” Zo laat Johannes vanuit de gevangenis via zijn leerlingen aan Jezus vragen. In de gevangenis hoort hij over de werken van Christus en hij laat navraag doen. En Jezus geeft de leerlingen de boodschap terug: “Kijk om je heen en vertel dat aan Johannes: blinden zien, lammen lopen…. En aan armen wordt de blijde Boodschap verkondigd….”

Jezus deed al goede werken, maar zagen en hoorden de mensen om Hem heen het wel.

Weest waakzaam, zo begon het op de eerste zondag van de Advent, en die waakzaamheid is nog steeds geboden. Om goed om je heen te kijken naar waar het al een beetje licht is, naar waar de goede werken te zien zijn, of waar je er zelf iets aan kan bijdragen.

Deze derde zondag is Zondag “Gaudete”, verheugt U. Het donker van het paars mag al een beetje lichter paars worden, roze wellicht. Omdat de Heer ons steeds dichter nabij komt, als een klein kind, maar toch hopelijk ook in ons doen en laten, in woord en gedachte.

We zingen ook het derde couplet van het bekende en prachtige lied: Rorate Caeli: zie, Heer, de ellende van uw volk, en zend Hem die Gij voornemens zijt te zenden. Ja, we mogen ons echt verheugen op de komst van de Mensenzoon, maar niet alleen als een “gebeurtenis buiten onszelf’, maar de komst van Jezus is pas echt een mooie gebeurtenis als die ook IN ons plaatsvindt. En daar mogen we ons in de voorbereiding ook op richten.

Toch een zalige gedachte, dacht ik zo.

Clazien Broekhoff

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.