Zondagse Gedachte: Klein Salland

Afgelopen zondag was de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Dan noemen we de namen van de gemeenteleden die het afgelopen jaar zijn overleden. Voor elkaar en God, omdat we geloven dat er iets groters in en om ons leven is, dat ons draagt.

Zo gaat het ons in het leven niet altijd voor de wind! Leven is je leven met wat op je pad komt. Blijdschap, maar ook de scheuren en de rafels die je oploopt. Geen mens ontkomt daaraan. Daarom stond afgelopen zondag in de viering het ‘roodbaaien hemd’ van Jopie Huisman centraal. Jopie schilderde het vergankelijke leven levensecht.

Bij het schilderij vertelde ik het volgende verhaal: Tegenwoordig hangen de winkels vol met kleding. Als iets stuk is wordt het vaak niet meer gemaakt. Vroeger waren de mensen niet zo rijk  en werden de sokken gestopt, onder- en bovenkleding weer gerepareerd. Dat deed je zelf of je bracht het naar de kleermaker.

Zo ook dit rode hemd van Jopie. Hij bracht het bij kleermaker Sam, die het dan repareerde. Soms hoefde Sam het alleen maar te stoppen of een paar draadjes opnieuw verbinden, zodat de rafels weer weg waren. Maar er moest ook wel eens een nieuwe lapje of zelfs een heel nieuw stuk stof aangezet worden. In de loop der jaren kwamen er steeds meer stoppen en lapjes. Het hemd werd ouder, evenals Jopie en Sam.

Op een keer kwam Jopie weer met zijn oude hemd bij Sam. ‘Kun je het nog één keer repareren’, vroeg Jopie , ‘ik ben al oud en mijn hemd ook, maar ik ben er zo aan gehecht! ‘Ja’, zei Sam, ‘natuurlijk kan ik dat nog maken. Zo gaat het hemd je hele leven mee!’

‘Precies’, zei Jopie, ‘dat is ook de bedoeling. Elke scheur, elke lap, elke stop zegt iets over mijn leven. Het zijn de scheuren en de reparaties van mijn eigen leven! Het is mijn levenshemd, die niemand anders kan dragen!’

Het ‘roodbaaien hemd’ van Jopie kan ook staan als metafoor voor ons eigen leven. Voor onze eigen rafels, stoppen en scheuren. Die je zelf moet dragen. Je kunt je daarbij wel gesteund voelen door God en mensen, maar het is uiteindelijk je eigen  levenshemd. Ook opnieuw weer in het nieuwe kerkelijk jaar dat nu zondag begint, omdat alles zijn tijd is heeft!

Ds. Martje Veenstra-Oving
Predikant PG Wijhe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.