Weer Dickens Festijn in Bergkwartier Deventer

Ruim 950 personages uit boeken van Engelse schrijver Charles Dickens tot leven

DEVENTER – Het Bergkwartier in Deventer vormt op zaterdag 14 en zondag 15 december weer de locatie voor het jaarlijkse Dickens Festijn. De 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft in volle glorie. Ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver komen tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers, van weeskinderen tot kantoorklerken en deftige lieden.

Het Dickens Festijn duurt beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur en wordt jaarlijks bezocht door ruim 125.000 bezoekers. De toegang is gratis. Wel dient er rekening te worden gehouden met een wachttijd bij de ingang die kan oplopen tot anderhalf uur. Toegang is alleen mogelijk via de Keizerstraat (t.h.v. de Schouwburg). Bezoekers worden vanaf hier naar de ingang (t.h.v. de Walstraat) geleid. Het Bergkwartier is gelegen in het centrum van Deventer. Het festijn vindt plaats in de Walstraat, Golstraat, Damstraat, Bergkerkplein, Roggestraat, Bergstraat, Kerksteeg, Bergschild en Menstraat.
De geuren van punch en gepofte kastanjes, huizenhoge kerstbomen en prachtig gerestaureerde panden vormen hierbij het decor. Deftige heren op hoge fietsen banen zich een weg door de smalle straatjes, Christmas Carol Singers gaan van deur tot deur en kantoorklerken snellen zich vooruit. Zwervers bedelen om geld, boefjes stelen, kinderen zingen en handwerkers demonstreren hun ambacht. Keurige dames en heren met hoge hoeden flaneren door de straten en buigen diep als Queen Victoria in haar draagkoets passeert.
Het Dickens Festijn in Deventer onderscheidt zich door het grote aantal optredens van acteurs en toneelspelers, van jong tot oud, koren, zangers en muzikanten en door de deelname van bewoners uit het Bergkwartier. De bezoekers komen de acteurs en figuranten vooral op straat tegen, maar ook achter ramen of soms hoog op een dak. Dit alles maakt het festijn tot één groot ‘living outdoor- theatre’.

Sing Along

Er is die dagen meer te doen in Deventer. Zo is er beide dagen een ‘Sing Along’ in de Bergkerk, waarbij alle deelnemers van 17.30 tot 17.45 uur samenkomen en ook bezoekers welkom zijn om de dag zingend af te sluiten. Daarnaast staat Deventer tijdens en rondom het Dickens Festijn in het teken van kerst met vele andere activiteiten.
De jaarlijkse kerstmarkt in de Grote of Lebuinuskerk vindt plaats van donderdag 12 tot en met zondag 15 december. Open: donderdag 14.00-21.00 uur, vrijdag 10.00-21.00 uur, zaterdag 10.00-20.00 uur en zondag 12.00-17.00 uur. De entree bedraagt 3 euro (tot en met 12 jaar gratis), op zondag vrije gift. Ingang: Grote Kerkhof 42, tegenover de Grote Poot.
De winkels in de binnenstad zijn zaterdag 14 en zondag 15 december geopend tot 17.00 uur. Op donderdagavond 12 december is er tot 21.00 uur de Lichtjes Koopavond in de Walstraat en Golstraat. Op de Brink vindt op zaterdag 14 december de wekelijkse warenmarkt plaats. Op zondag 15 december (11.00-17.00 uur) is er op de Brink een markt in kerstsfeer.
Daarnaast vinden er op zondag 15 december onder de titel ‘Deventer Kerststad’ gratis toegankelijke concerten plaats in de Grote of Lebuinuskerk (Grote Kerkhof) en Broederenkerk (Broederenstraat 18) met deelname van koren en muziekverenigingen uit Deventer en omgeving.

Aangeraden wordt om met het openbaar vervoer naar Deventer te komen. Het Dickens Festijn wordt georganiseerd door het Evenementenbureau van de VVV Deventer in samenwerking met ondernemers en bewoners in het Bergkwartier, in het bijzonder mevrouw Emmy Strik. Voor meer informatie zie staging2.dickensfestijn.nl.

Foto: Sander Korvemaker

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.