Vroeger in Salland: het huis aan de Grote Markt

RAALTE – Salland Centraal is in samenwerking met de Historische Vereniging Raalte en omstreken gestart met de (maandelijkse) rubriek Vroeger in Salland. De vereniging levert elke keer een foto aan van taferelen, mensen of gebouwen van vroeger. Daarbij schrijft de vereniging ook een klein verhaaltje. Ditmaal een foto van het ‘Huis aan de Grote Markt’.

Als Raaltenaren, die omstreeks 1925 in dit Sallandse dorp woonden, nog eens konden rondkijken in het centrum, dan zouden zij in eerste instantie niets herkennen. Pas na enige tijd vallen hen misschien nog details op van vroeger, wellicht een oud winkelpand of woonhuis, maar veel is niet over van het oude Raalte.

Lang vervlogen tijden, een verstilde dorpskiek op een namiddag. De bomen zijn kaal, de zon staat in het westen, er is geen verkeer, je ziet geen mensen. Dit is een foto van het marktplein in Raalte in 1925. Links kijken we de Herenstraat in. Op de hoek staat een manufacturenwinkel van August Thoben (daar is nu een reisbureau gevestigd). Rechts hiervan was de hoedenwinkel van Anna Thoben.

Deze panden hebben al een lange geschiedenis achter zich. Die begint in 1798 als het huis verkocht wordt aan Levi Abraham Vos, vleeshouwer, en Hanna Israël. Het huis wordt als volgt omschreven: ”Staande en gelegen in ’t Dorp Raalte met een hof daarachter, zijnde gemelde huis door hun thans bewoond en genummerd No: 13 hebbende ter eener zijde ’t huis van Jacob Roosenboom (de zwarte Arend) en ter andere zijde dat van Jan Brunselaar”.

Na vele wisselingen (om het verhaal niet te lang laten worden) komen we in het jaar 1952 waarin Maria Aleida Elisabeth Thoben direct nadat ze de akte had ondertekend het pand zoals eerder vermeld verkocht aan de N.V. Sallandsche Bank. Drie jaren later in 1955 wordt het hoekpand Herenstraat 29 door de weduwe van Augustinus Thoben verkocht aan kruidenier/drogist Gerhardus Hermanus Aa. Na Aa werd de zaak voortgezet door schoonzoon Evers en thans is er een reisbureau in gevestigd.

Voor meer informatie over de Historische Vereniging Raalte en Omstreken mail naar secretariaat@raalte-historie.nl.

Tekst: Tonny Nijboer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.