Verkabeling Raalte kan goedkoper dan gepland

Nog geen groen licht: ‘Misschien de situatie dat we andere domeinen belangrijker vinden’

RAALTE – De provincie Overijssel wil de helft van de gemeentelijke kosten voor het ondergronds brengen van het hoogspanningstracé in Raalte meebetalen. Daarnaast betaalt de gemeente Raalte mee aan het opstellen van een basisontwerp van netbeheerder TenneT om de verkabeling te combineren met een verzwaring van de stroomcapaciteit. Dat levert de gemeente een extra voordeel van dik 4,5 ton op. Het zijn voorlopige cijfers, maar de gemeentelijke kosten van de verkabeling komen daarmee op circa 550.000 euro.

Daarmee is de kogel overigens nog niet definitief door de kerk. Wethouder Wout Wagenmans merkt op: “Het is een bak met geld. We komen misschien in de situatie dat we andere domeinen belangrijker vinden. Maar we hebben wel de insteek om hiermee verder te gaan. Als we niet met het basisonderzoek mee zouden doen, zouden we niet meer meedoen in het spel.”
Op basis van de vigerende regeling wordt 80 procent van de verkabelingskosten betaald door TenneT en de overige 20 procent dient gefinancierd te worden door gemeente en/of provincie. Behalve in Raalte, hebben ook de gemeenten Almelo, Deventer en Enschede een aangewezen tracé. De vier gemeenten zijn de afgelopen periode gezamenlijk in overleg geweest met de provincie Overijssel over een kostenverdeling van hun bijdrage (de 20 procent). Recent heeft provincie Overijssel de intentie uitgesproken om in deze kosten de helft bij te dragen. Voorwaarde voor deelname door de provincie is dat Provinciale Staten instemmen en dat de gemeenten de lead pakken en ieder ook 50 procent van de decentrale bijdrage voor hun rekening nemen. De gemeenten zullen de meekoppelkansen van een verkabeling, bijvoorbeeld in ruimtelijke ontwikkeling, sociale kwaliteit, leefbaarheid of energietransitie in beeld moeten brengen. Verdere voorwaarden voor cofinanciering door de provincie moeten nog worden uitgewerkt.

Voorkeur

Vanuit oogpunt van efficiënt werken en om de omgeving slechts één keer te belasten met werkzaamheden, heeft het de voorkeur van het college om een verkabeling gelijktijdig met het verzwaren uit te voeren. Bovendien levert dit een geschat kostenvoordeel van ruim 450.000 euro op ten aanzien het decentrale deel van de verkabelingskosten.
Voor de tracédelen in Raalte is inmiddels een haalbaarheidsstudie uitgevoerd. Om een gelijktijdige uitvoering van verzwaring en verkabeling mogelijk te maken, moet op korte termijn opdracht gegeven worden voor het opstellen van het basisontwerp. TenneT had hier 1 december als deadline voor gesteld. Omdat de afspraken met de provincie nog verder uitgewerkt moeten worden en nog door provinciale staten goedgekeurd, heeft de provincie aangegeven dat de 50-50 verdeling op dit moment niet geldt voor de kosten van het basisontwerp. Dat betekent dat die kosten geheel voor rekening en risico van de gemeente Raalte komen. Dit komt overeen met nu geraamd 36.528 euro excl. BTW. Daarnaast moet rekening worden gehouden met inzet van projectbegeleiding vanuit de gemeente. Hiervoor wordt minimaal 200 uur inzet in 2020 verwacht.

Na voltooiing van het basisontwerp volgt er een nieuw go/no-go moment voor de volgende fase, dit wordt expliciet aan de raad voorgelegd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.