Terug naar lang vervlogen tijden tijdens Anton Pieck Winterfestijn in Olst

OLST – Het centrum van Olst vormt op zaterdag 7 december weer de locatie voor het jaarlijkse Anton Pieck Winterfestijn. Inwoners van Olst-Wijhe en omstreken beelden levendige oudhollandse taferelen van begin vorige eeuw uit. Personages die zo uit de tekeningen van Anton Pieck lijken te zijn gestapt, bevolken dan het centrum van Olst.

Maar dat is nog lang niet alles. Op verschillende plekken zijn er oude ambachten, er is een nostalgische markt (die overigens elk jaar groter wordt), OSV ’95 verzorgt dansvoorstellingen, de Olster Harmonie brengt winterse deuntjes ten gehore, het duo Hans Payens en Wouter Vrij zorgt voor muziek net zoals de accordeonvereniging die zal optreden in ‘Bij de Buren’. Muziekschool Olst-Wijhe zorgt voor muziek bij Galerie van der Plas. Op het hoekje bij schoenwinkel Nobach treden verschillende koren op en Nobiz trekt zingend door de straten. Gerda van Dieren tekent portretten in het voormalige pand van Blokker, bij boekhandel Korten wordt voorgelezen uit oude jeugdboeken en bij petit café de Olsterhof is een korte film over Anton Pieck te zien. Natuurlijk is er ook voldoende voor de inwendige mens verkrijgbaar. Verder is het mogelijk om deel uit te maken van een levende kerststal en een daarmee ook een straattheateract. Een professionele’ fotograaf staat voor een grote uitdaging. Met stripachtige attributen probeert hij van de bezoekers de perfecte kerststal te maken, maar zijn nieuwe assistente gooit met haar klunzige optreden keer op keer roet in het eten. De rollen van de fotograaf en zijn assistente worden vertolkt door Hans Meulman en Sandra Huisman, beiden lid van toneelvereniging Herman Heijermans uit Olst. Omdat Hans bovendien fotograaf is, blijft het niet bij een straattheateract, maar kunnen de deelnemers daadwerkelijk met een mooie foto nagenieten van het Anton Pieck Winterfestijn.

Burgemeester

Voor de kleinsten zijn er verspreid over de markt verschillende oudhollandse spelletjes, is er een kindercarrousel en een toverlantaarn bij Theateratelier Toi Toi Toi. Daarnaast mogen ze stokbrood bakken op een houtvuur.
Om 16.00 uur draagt burgemeester Ton Strien bij het podium naast Nobach zijn ambtsketen over aan de Anton Pieck Winterfestijn-burgemeester Walter Dorelijers. Het Anton Pieck Winterfestijn duurt van 16.00 tot 20.00 uur.
De organisatie is in handen van Stichting Theater langs de IJssel. Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Kunst en Cultuur Olst-Wijhe en Natuurlijk Olst (Ondernemersvereniging GO). Graag parkeren op het Kerkplein, bij de Aldi of op de parkeerplaats Aletta Jacobsplein. Zie verder staging2.theaterlangsdeijssel.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.