Rijksgeld voor Overijsselse aanpak familiebedrijven

ZWOLLE – De begeleiding en ondersteuning van familiebedrijven in Overijssel wordt de komende jaren fors versterkt en uitgebreid. De provincie Overijssel, gemeenten, maatschappelijke partners, kennisinstellingen en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat sluiten hiervoor een MKB-deal. Daartoe is vier ton aan ondersteuning vanuit het Rijk beschikbaar gesteld. Daarnaast draagt de provincie eenzelfde bedrag bij en zijn er bijdragen van onderwijs en brancheorganisaties.

Doel van de aanpak is om familiebedrijven te stimuleren te vernieuwen en in te spelen op maatschappelijke ontwikkelingen als duurzaamheid, digitalisering en robotisering. Ook is bedrijfsopvolging een thema. De deal wordt nu verder vormgegeven en is naar verwachting in februari 2020 definitief. Gedeputeerde Eddy van Hijum (economie): “70 procent van de Overijsselse ondernemingen is familiebedrijf. Voor de continuïteit is het belangrijk dat deze bedrijven inspelen op actuele maatschappelijke opgaven en technologische uitdagingen. De ervaring leert dat deze bedrijven daar soms wat hulp van buitenaf bij kunnen gebruiken. De afgelopen jaren hebben we dit kunnen doen bij een aantal koplopers.”
Kern van de aanpak is om ondernemers te begeleiden en te coachen de juiste stappen te zetten om hun bedrijf klaar voor de toekomst te maken. Dat gebeurt onder meer door ervaren ondernemers in te zetten als coach voor familiebedrijven. In een aantal gesprekken wordt dan een transitieplan gemaakt. Door middel van een voucherregeling worden de familiebedrijven aangemoedigd om vervolgens de eerste stappen van dat plan te gaan zetten. Ook worden er bijeenkomsten georganiseerd waar bedrijven kunnen leren van elkaars ervaringen en vorderingen. Ook wordt naar verwachting de regeling jonge bedrijfsopvolgers voortgezet, die jongeren helpt veranderingen door te voeren bij overname van het bedrijf.

Het programma loopt tot en met 2022. Doelstelling is om in die periode ongeveer 550 bedrijven te ondersteunen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.