Rick: Winterbandenwaanzin

Ieder jaar verbaas ik me weer over hoeveel mensen winterbanden onder hun auto laten zetten. Collega’s, buren, zelfs in mijn eigen vriendenkring kom ik ze tegen. De overeenkomst? Deze mensen hebben allemaal een steekje los. Winterbanden zijn eigenlijk net als bladblazers. Totale onzin dus.

Vooral als de voordelen van winterbanden op tafel komen, moet ik altijd erg lachen. Neem nou deze: ‘Als je winterbanden gebruikt, slijten in die periode je zomerbanden niet.’ Mensen die dat echt vinden, kopen vast alles dubbel. ‘Waarom heb je twee wasmachines?’ ‘Nou, als ik de ene maand de linker gebruik en de ander maand de rechter, gaan ze langer mee.’

Een ander voordeel van winterbanden zou zijn dat je harder kunt rijden in de sneeuw. Dat klopt. Als ik met sneeuw op de snelweg zit, word ik vaak ingehaald. Die mensen zijn zeker vijf minuten eerder thuis dan ik. Als ze tenminste niet tegen de vangrail klappen omdat hun winterbanden ze een vals gevoel van veiligheid geven. Laat mij tijdens die sneeuwdagen (welke sneeuwdagen?) maar lekker als een omaatje rijden.

Tot slot deze: ‘Als je geen winterbanden hebt, glij je in de winter alle kanten op.’ Maar als dat echt zo is, kun je natuurlijk gewoon niet autorijden. Bij sneeuw moet je je aanpassen aan de omstandigheden. Rustig door de bochten, afstand houden, snelheid omlaag, eerder remmen. Wist je trouwens dat veel winterbanden tijdens een nat wegdek minder grip hebben dan gewone banden? En wat doet het vaker in Nederland: regenen of sneeuwen?

Winterbanden in Nederland zijn net zo handig als korte broeken op de Noordpool. Heb je ze toch onder de auto zitten, dan ben je er mooi ingetrapt. In die slimme marketingtrucjes van de bandenfabrikanten. Mijn tip: verkoop dat onzinnige rubber en ga met dat geld wat nuttigs doen.

5 REACTIES

 1. Ik kan alleen maar concluderen dat u nog nooit met winterbanden heeft gereden met sneeuw / gladheid. Wanneer het met goede zomerbanden spekglad is, komt men met winterbanden vaak nog goed uit de voeten. En minder grip met regen? Een winterband heeft in ieder geval een grover profiel en daardoor minder snel last van aquaplaning. Ik zou u aanraden eerst eens uw vooringenomenheid in de praktijk te testen voordat u aan een dergelijk verhaal begint. En de kosten van winterbanden zijn minimaal: Een stel velgen en het omwisselen (als u het laat doen). De slijtage aan de banden in de zomer en winter is ongeveer even duur. En wie wil er geen ongeluk (ellende en kosten) bespaard worden?

  • @Roy niet te serieus kerel, dit is een ludieke column. Daarbij is goed lezen ook een kunst. Rick weet exact hoe het werkt dat lees je makkelijk tussen de regels door.
   Natuurlijk doet een winterband het beter bij sneeuw en ijzel maar ons klimaat is al zover verpest dat dit niet meer voorkomt. En als het wel eens voorkomt moet je daar rekening mee houden en op anticiperen. Dat is wat Rick bedoelt.

 2. @Roy,

  zoals u schrijft hoop ik van harte dat u niemand tegen komt als u op uw winterbanden onderweg bent als het glad is. en ja ook Geurt kom ik dan liever niet tegen.
  ben het 200% met Rick eens het is gewoon een aangeroepen schijnveiligheid.
  ik rij nu ruim 10 jaar met een bedrijfsauto op winterbanden, met mijn eigen auto(‘s) rijd ik ruim 30 jaar alleen op zomerbanden.
  sorry voor jullie maar met ruim 2 miljoen kilometer ervaring kan ik maar 1 conclusie trekken.
  met jullie idee over winterbanden raak je die boom gewoon met 20 km/h extra snelheid.

 3. Ik moest erg lachen om dit artikel over winterbanden en vooral ook om de boze reacties erop. Ik heb de ideale oplossing. Neem gewoon all-season-banden. Zeker hier in Nederland ben je dan altijd goed onderweg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.