Rechter verbiedt boeren distributiecentra plat te leggen

Stichting Farmers Defence Force (FDF) mag woensdag actievoeren, maar de boeren mogen geen distributiecentra voor supermarkten platleggen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland besloten.

Dat meldt RTV Oost.

Het kort geding was aangespannen door het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Het CBL zegt dat een blokkade van boze boeren een gigantische strop is voor supermarkten. “Het blokkeren van slechts één distributiecentrum gedurende één dag leidt al tot schade voor supermarkten die in de miljoenen euro’s loopt”, liet het CBL eerder weten.

Op zitting verklaarde de FDF dat zij de distributiecentra niet willen blokkeren. Wel zouden hun acties naar eigen zeggen voor ‘wat hinder’ kunnen zorgen.

Appgroepen
De plannen van de boeren werden duidelijk op 5 december. Toen stelden leden van FDF in appgroepen voor om distributiecentra plat te leggen.

Boeren zijn nog steeds boos over de aanpak van de stikstofcrisis. Ze staan niet achter de plannen van de regering om de crisis op te lossen. Gesprekken tussen het ministerie en boerenbelangengroepen lopen spaak.

Actie
Wat de boeren morgen gaan doen, is nog niet duidelijk. Gisteravond werd bekend dat ze van plan waren actie te voeren bij distributiecentra in onder meer Ommen en Raalte. Per distributiecentrum verwachten de actievoerders zo’n 200 tot 1500 betogers.

In Raalte is het distributiecentrum van Jumbo het doelwit, in Ommen de Aldi. In totaal gaat het om 45 locaties. De organisatie van de actie roept de boeren op onder meer niets te blokkeren, geen privéterrein te betreden, maar op de openbare weg te blijven en een slaapzak mee te nemen.

Foto: Johan Bokma

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.