Programma Raalte viert Vrijheid krijgt vorm

RAALTE – Stichting Raalte viert Vrijheid presenteert volgend jaar van 11 april tot en met 5 mei een uitgebreid activiteitenprogramma rondom de viering van 75 jaar vrijheid. Op 11 april verzorgt de burgemeester de officiële opening. Aansluitend is er een optreden van de Pauwer Girls. Het programma wordt op 5 mei afgesloten met een groot concert van het Orkest over de IJssel onder leiding van Hans Groen bij de Kruisverheffing.

Verder zijn er gedurende de periode verschillende exposities. Zo komt er een 30 meter lang doek met foto’s uit het boek ‘Raalte in oorlogstijd ’40-’45’ te hangen bij de Plaskerk. De Historische Vereniging Raalte en Omstreken presenteert een expositie in het gemeentehuis. Jos Segbers toont zijn foto’s in de Mokwerf en Fotoclub Salland verzorgt een speciale expositie in de tuinen bij Angeli Custodes. Daan Roosegaarde tekent voor het kunstwerk ‘Levenslicht’, dat bestaat uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen in het centrum van Raalte. Ook in de buurtdorpen zijn er diverse activiteiten: van fietsroutes tot vrijheidsvuren. In Mariënheem start Keep them Rolling, een vereniging van eigenaren van legervoertuigen uit WOII, op 11 april met de Sallandse Bevrijdingstocht door de gemeente Raalte. Tevens wordt in Mariënheem een tijdelijk museum geopend. Daarnaast komt er een speciaal boek met Mariënheemse verhalen uit de oorlog. In Heino is er een herdenking in het Dorpshuus en een presentatie van het vrijheidsvuur. In Luttenberg zijn verschillende activiteiten in voorbereiding en in Nieuw Heeten wordt een fietstocht georganiseerd.

Bij dit feest hoort ook de sfeer van die van de jaren ’40-’50. K2 reclame heeft decoratiematerialen ontworpen voor de winkelstraten van alle buurtdorpen, waaronder een jubileumvlag. In de weekenden is er muziek uit de jaren veertig te horen in de winkelstraten van Raalte. Inwoners kunnen zelf ook (à 15 euro) jubileumvlaggen bestellen via de website.

Speciale krant

Voorafgaand aan het vrijheidsconcert kan men bij De Zwaan en Brasserie Zwakenberg deelnemen aan een speciaal vrijheidsdiner. De kosten voor dit drie gangen-diner bedragen 75 euro. De helft van dit bedrag is bestemd voor de stichting. Aanmelden kan via de website. Het Weekblad voor Salland brengt in april een speciale krant uit in de stijl van de jaren ’40-’45. Daarin komen verhalen en advertenties die zoveel mogelijk in de stijl van toen worden uitgevoerd. Daarnaast verschijnt er ook een speciaal boek met een terugblik op het programma. Mensen die verhalen, foto’s of materialen hebben uit de oorlogsjaren worden verzocht die te delen met de organisatie. Op raalteviertvrijheid.nl is uitgebreide informatie over het programma te vinden.

Heeft u een idee of een activiteit, meldt u zich dan aan.

Voor meer informatie zie raalteviertvrijheid.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.