Ontmoeting met Máxima maakt indruk

Gerard Schrijver van Muziek Netwerk Salland maakt in Zwolle kennis met koningin

RAALTE/ZWOLLE – Nee, foto’s van zijn persoonlijke ontmoeting met koningin Máxima (in glitterjurk en broche met de tekst – Meer muziek in de klas) bij het Kerst Muziekgala 2019 in de Zwolse IJsselhallen zijn er woensdag niet gemaakt. Fotograferen werd bij deze gelegenheid sterk afgeraden, maar toch was Raaltenaar Gerard Schrijver van het Muziek Netwerk Salland onder de indruk.

“Ze had een luisterend oor over wat wij doen. Je kreeg echt het gevoel dat ze eerlijk sprak over wat zij denkt, dat er ook een moeder aan het woord was. Het voelde gewoon heel positief, deze eerste keer ooit dat ik een lid van het Koninklijk Huis de hand mocht schudden.”

Het was vooral een teken van waardering voor het werk van het Muziek Netwerk Salland, zo benadrukt Schrijver. Hij, inmiddels 71 jaar, was in 2012 samen met onder meer Riet Koggel een van de oprichters ervan. Inmiddels worden 25 van de 33 Sallandse basisscholen bereikt met muziek in de klas. Mede dankzij een flinke financiële bijdrage destijds van de provincie Overijssel kunnen leerlingen van groep 5 en 6 zo’n zestien weken lang kennismaken met viool, cello, drums, gitaar en blaasinstrumenten. Belangrijk voor de kinderen, prettig voor de leerkrachten, goed voor de sfeer en het imago van de school, zo omschrijft Muziek Netwerk Salland dit gevarieerde pakket muziekeducatie zelf. Ook kinderen die buiten school een muziekinstrument willen bespelen zijn van harte welkom bij de Sallandse muziekorganisaties en muziekdocenten. “Muziek is gewoon ontzettend belangrijk in het onderwijs en voor de kinderen. Het is leuk om zelf een instrument te bespelen, maar ook goed voor de concentratie. Je moet goed en gedisciplineerd leren luisteren naar de anderen, anders kun je niet samen spelen”, legt Schrijver uit. “Als ik die kinderen zie als ze in de klas na een korte introductie zelf een instrument mogen gaan uitkiezen, dan geniet ik enorm.”

Vergrijzing

Zelf leerde hij als lid van muziekvereniging St. Caecilia Raalte afdeling Drumfanfare op wat latere leeftijd (“Daarvoor was ik druk met de scouting”) de bugel (een koperen blaasinstrument) bespelen. Achtergrond van het initiatief destijds was dat de gezamenlijke muziekverenigingen in Salland toen al stevig kampten met vergrijzing en teruglopende ledenaantallen door gebrek aan nieuwe jeugdleden. “Dat gold ook voor onze eigen vereniging. Sommige Sallandse muziekverenigingen hebben door gebrek aan nieuwe aanwas het inmiddels helaas ook moeten opgeven. Het is dan mooi dat we nu een eigen jeugdorkest met een kleine twintig leden hebben onder de naam ‘Jooooo’. Ja, met 5 o’s zoals de jeugd dat uitspreekt. Vooral de laatste jaren is er weer groei. Logisch want zoiets gebeurt pas als je er een tijdje intensief mee bezig bent, het moet groeien.”

Schrijver was samen met de 11-jarige Floor uit Raalte (die celliste is) bij het Kerst Muziekgala 2019 (afgelopen zondag uitgezonden op NPO1) met optredens van onder meer Eurovisiesongfestivalwinnaar Duncan Laurence, de ‘Grootste Schoolband van Nederland’, Wibi Soerjadi en Gerard Joling. De afgelopen weken streden twaalf basisschoolklassen, uit elke provincie een (waaronder de Vogelaar uit Raalte) in de Lang Leve de Muziek Show om de titel ‘muzikaalste klas van Nederland’. In de finale ging het tussen een Utrechtse en Limburgse basisschool.

Ontmoeting

Het landelijke project ‘Méér Muziek in de Klas’, met koningin Máxima als erevoorzitter, is een gezamenlijk initiatief van oud-minister van onderwijs Jet Bussemaker en theaterproducent Joop van der Ende. “Onze ontmoeting met Máxima gebeurde voorafgaand het optreden. Het Muziek Netwerk Salland was een van de geselecteerde culturele organisaties in Overijssel. Dat vond ik een grote eer, niet zozeer voor mijn persoontje, ik ben niet belangrijk, maar wel voor wat we doen. Ik stond tijdens de ontmoeting met de koningin aan het hangtafeltje met Overijssels Gedeputeerde Roy de Witte uit Tubbergen die ik toevallig redelijk goed ken. Hij vindt muziek op school heel belangrijk. Het gesprek met Máxima duurde tien of vijftien minuten of zo, maar dat vloog voorbij. Ik heb het vooral gehad over wat we allemaal doen en willen. Op een positieve manier. Je kunt wel praten over zaken die niet goed gaan of niet kunnen, maar ik heb het liefst over zaken die al goed gaan en nog beter kunnen. Er was voor deze ontmoeting geen speciale dresscode of zo, je hoefde verder niks voor te bereiden, de hele ontmoeting was gewoon erg spontaan. Een bijzondere ervaring.”

Meer info; staging2.muzieknetwerksalland.nl en staging2.drumfanfareraalte.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.