Natuurbericht: Tuinieren

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Deze week krabde Sjaak zich eens goed achter de oren. Tuinieren in de natuur. Komt het allemaal nog weer goed?

Het paadje is gewoonlijk nogal glad en modderig in de winter. Vandaag is het egaal bedekt met bruin en vergeeld blad. Extra uitkijken dus. In het naastliggende slootje stroomt regen- en grondwater snel stroomafwaarts. Als uittredend grondwater in contact komt met zuurstof krijgt het, zoals hier, een bruine ‘roestkleur’ en in de luwte zie je een ‘oliefilmpje’ op het water. Ik bevind me in een zogenaamd kwelgebied en dus een interessant gebied voor planten en dieren. Een klein gedrongen winterkoninkje met z’n opgewipte staartje is af en toe te zien in het struikgewas. 

En dan kom ik op de vlakte. Poeh, ze hebben hier nogal uitgepakt zeg! Wat een kaalslag! Ik herken het niet meer. Of toch wel? Gelukkig zijn de oude eikenlanen en hier en daar wat oude boompartijen gespaard gebleven. Door 150 hectare productiebos te verwijderen is hier weer ruimte voor de heide gemaakt en dus ook leefgebied voor veel plant- en diersoorten.

Daarginder bij die giga grote bult houtsnippers staat mijn auto. Nog een klein stukje wandel ik over een jaren geleden al verwijderd stuk bos. Kijk wat is het mooi geworden! Wat eerst nog een maanlandschap leek is nu een prachtig stuk natuur geworden. Het lijkt in ons kikkerlandje allemaal een beetje op tuinieren, maar dan heb je ook wat. Toch?

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.