Natuurbericht: Bodybuilders in het bos

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Vanmorgen kwam Sjaak stoere bodybuilders tegen in het bos.

Het begint te regenen, hard te regenen. Snel kruip ik tegen de boomstam. Uit de regen en uit de wind. Aan het gekartelde blad te zien is het een haagbeuk en voor me staan er nog meer. Die ene lijkt wel een body-builder met die gespierde stam. Als haagbeuken ouder en dikker worden zie je vaak dat de gladde stam grote verticaal uitstulpende bundels krijgen.

Laat ik snel door het korte eikenlaantje verder gaan. Een merel en roodborstje gaan me voor. Hé een prachtig klein hulststruikje met z’n felrode bessen heeft hier zijn plekje gevonden. Wanneer het echt gaat winteren is het snel gedaan met de lekkere bessen. Vogels weten hier wel raad mee. En dan is het ineens vanzelf opgehouden met regenen.

Kijk, onder die omgewaaide boomkont zit een konijnenhol. Goed bekeken. En hier op het pad liggen de witte schijtsporen van een sperwer. Ja, dit is de habitat van een paartje sperwers. Met het sparrenbosje als nestbos en daar rondom gemengde bossen, naaldbossen en open terreinen is dit het ideale leefgebied van deze kleine snelle roofvogel. Hier zit het vol met prooien als mussen, lijsters en mezen en ’s zomers nog veel meer soorten zangvogeltjes.

Het rondje zit er al weer bijna op. Eerst nog een verdwaalde ballon oprapen. ‘Get well, soon’, is de tekst op het stuk afval. Ik hoop van harte dat de patiënt snel weer opknapt. Maar de gever van zo’n ballon moet zich wel bedenken dat de natuur hier niet beter van word. Het is geen feest voor de dieren, noch voor de natuur…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.