Lauk: Gehaktbal

Het zal u niet ontgaan zijn, de Nederlandse boerenstand kwam massaal in actie. Daar is veel over gezegd en geschreven, lang niet altijd even genuanceerd of afgewogen door voor- en tegenstanders, maar het was opvallend om te zien dat boeren en boerinnen uit Salland een prominente bijdrage leverden.

Het zijn inmiddels wel zoveel boerenacties dat ik er beroepsmatig lang niet overal meer bij kon zijn, maar bijna overal waar ik was, trof ik streekgenoten. Raaltenaar Ben Haarman sprak bij het Provinciehuis in Zwolle duizend Overijsselse boeren toe. Lyon Hutten uit Nieuw Heeten sprak op de eerste manifestatie op het Malieveld in Den Haag 10.000 boeren toe, waaronder een dubbeldekker vol met Sallanders. Boerendochter Anna Grotentraast uit Heeten deed dat zowel op het Malieveld als later op de Boerenbrunch op de Dam (waar onder meer pluimveehoudster Jolanda Kieftenbeld uit Haarle eitjes uitdeelde aan Amsterdammers en toeristen).

Deze jonge leerlinge van het Carmelcollege Salland nam het op voor haar ouders die net als andere agrarische gezinnen zoveel kritiek krijgen. Kritiek die keihard aankomt; dierenbeulen, vervuilers, gifspuiters, dat zijn boeren volgens sommige fanatieke groepen landgenoten. Dat soort beschuldigingen zijn bijna normaal geworden, ook hier in de streek. Ze hebben er mede voor gezorgd (naast stalbezettingen en inbraken, politici die jouw sector willen halveren, de stikstofproblemen en de stroom regeltjes) dat er nu die enorme actiebereidheid in de landbouw is.

Zelfs op scholen in een agrarische streek als Salland worden boerenkinderen soms al met de nek aangekeken. Anna bracht dat mooi onder woorden (en ze is natuurlijk behoorlijk fotogeniek met die lange krullen). Op Facebook en YouTube is de Heetense, terecht, veel bekeken.

Bij de acties vorige week woensdag trokken tientallen boeren met hun trekkers (in de landbouw is een tractor gewoon een trekker en heten agrariërs gewoon boeren) door Salland. Sommigen hadden daar last van. In de file staan is nooit leuk, maar die zijn er tegenwoordig elke werkdag in de spitsuren rond Raalte. En bij elke actie, ook in de zorg of het onderwijs, heeft iemand er wel last van.
Mooi vond ik dat burgemeester Dadema in gesprek ging met de actievoerders en ze allemaal voor een gehaktbal uitnodigde in het gemeentehuis. Zo krijg je dus verbinding tussen boer en burger, een woordje dat steeds vaker gebruikt wordt maar helaas steeds minder van toepassing lijkt. Dat geeft wat moed in een tijd dat zowel een militante Brabantse boerenvoorman als tegenstanders van de veehouderij vergelijkingen met de verschrikkingen van de Holocaust niet meer uit de weg gaan. En zich daar niet eens diep voor schamen.

Ik ga in ieder geval mijn toetjes voor de kerst halen bij de familie Kleverkamp van ijsboerderij de Rosa Hoeve in Raalte. Zeg maar een smakelijke verbinding.

11 REACTIES

 1. Inderdaad Lauk, alleen met verbinden ( en dat bedoel ik dan figuurlijk ) komen we uit dit soort problemen.
  En niet door polariseren en extreme standpunten innemen.
  En wat die Brabantse boerenleider daar uitkraamde: kan natuurlijk niet, maar er nog niet eens echt afstand van nemen, dat vind ik nog wel het allerslechtste voorbeeld van moreel besef hebben

  • @Dick, meeste mensen weten niet eens wat Mark precies zei, halen er van alles bij en rollen over elkaar heen om te(ver)oordelen! Zou goed zijn om op zoek te gaan naar hoe het kan dat dergelijk gevoel kan ontstaan en misschien begrijp je dan wat Mark bedoelde.

 2. Beste H. Hoezo denk jij dat de meeste mensen niet weten wat de Brabantse agrarisch ondernemer meende te kunnen zeggen in het Provinciehuis, want het was op het landelijk nieuws. En het is meer dan onbehoorlijk dat er geen afstand van werd genomen. Een van de vele verschillen tussen de situatie van de joden in de oorlog en de situatie van de moderne agarisch ondernemers is dat de joden veroordeeld werden om hun afkomst, terwijl de kritiek op de agrariers gaat over hun gedrag. En oh ja, de boeren worden ook niet vermoord.

  • @Maria Ik begreep wat Mark bedoelde, al was het niet handig om deze woorden te gebruiken, en ja hij had zijn woorden beter terug kunnen nemen. Maar ja, wanneer de varkenshouderij door de partij van de dieren letterlijk wordt vergeleken met de Holocaust en de boer met de kampbeul, tja.. Ben zelf geen veehouder overigens, maar begrijp ze wel.

 3. Vandaag laat het Openbaar Ministerie ons weten te hebben gefaald door dit najaar amper op te treden tegen tractoren op de snelweg. De officier van justitie geeft de schuld aan ‘dreigende en intimiderende’ boeren. Ook was er ‘veel alcohol in het spel’.
  Na deze getuigenis van onmacht weten LTO en consorten het zeker: met trekkers en alcohol op krijg je de overheid probleemloos op de knieën. In Raalte worden de demonstranten zelfs beloond met een hartelijke ontvangst door een bange burgemeester die hen feestelijk trakteert op broodjes bal.

  • @Hans, kan mij voorstellen dat het steekt, die hardwerkende boeren krijgen een broodje bal, en jij wordt steeds afgeserveerd met een glaasje azijn. Kijk nog eens een keer goed in de spiegel!

   • Beste H., of hoe je ook mag heten,
    Ik ben erg gek op azijn en ik gun iedereen een gehaktbal, maar bange burgemeesters heb ik niet bepaald hoog zitten.
    Overigens, als je vindt dat je een goed verhaal hebt, waarom verstop je je dan onder een virtuele boerka. Wees dan trots en dapper en zet je volledige naam onder je relaas. Of ben ook jij bang en waarvoor dan?

    • beste Hans of hoe je ook mag heten,
     als het klopt wat het OM daar meld dan ben ik het met je eens.
     wat ik mij dan wel afvraag:
     waarom komen ze daar dan nu pas mee, terwijl de berichten tijdens de protesten telkens waren dat het (op een paar opstootjes na) allemaal in goed overleg met de politie ging?
     sorry maar we zijn nu bijna 3 maand verder na de eerste protesten en dan kom het OM nu ineens met die berichten? niet echt geloofwaardig toch?

 4. En dan verneem je vandaag in het nieuws dat de politie niet durfde in te grijpen omdat de meeste boerenjongens straalbezopen en agressief op hun trekker zaten… Nou, dan haal ik mijn boodschappen wel ergens anders!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.