Lauk: De koning

Onze koning bezocht vorige week het gemeentehuis van Raalte, u heeft dat vast wel gelezen, gezien of gehoord. Ik mocht er als schrijvend journalist bij zijn, maar heb stiekem ook foto’s genomen, dat zal die ijverige voorlichters leren. Ik schat dat het inmiddels mijn tiende koninklijk bezoek was. Veel is er nooit veranderd, al is het tegenwoordig minder formeel dan in de tijden van Beatrix.

Elk koninklijk bezoek blijft een soort toneelstukje waarbij iedereen keurig zijn of haar rol speelt. Van de koning zelf tot de schoolkinderen met vlaggetjes en van de vriendelijke ambtenaren tot de politici van partijen die weinig of niets met ons koningshuis op hebben. En dat tijdens het gesprek met de majesteit keurig weten te verbergen. Het woordje onderdanig is niets voor niets afgeleid van onderdanen.

Ikzelf behoor qua oranjegezindheid tot de middengroep. Ik zal nooit met een vlaggetje langs de kant gaan zwaaien als de koning of koningin langskomt, maar ik ben ook geen lid van het Republikeins Genootschap. Ik snap hun bezwaren wel tegen dat erfelijke koningschap. Je wordt in de ene wieg geboren en wordt dan koning of je wilt of niet. Is de bevalling een paar kilometer verderop in Duindorp dan eindig je zo maar wegens illegaal fikkie stoken in de cel.

Ik zie de koning als een symbool, leuk voor de mensen en nuttig in het buitenland. Hij krijgt er ook een mooi salaris voor, inclusief jaarlijks gezeur of dat niet te veel is, maar ik zou hem niet willen ruilen met een gekozen president. Bovendien, liever een koning die politiek niks te zeggen heeft dan gekozen presidenten zoals Macron en Trump die zichzelf als het liefst als koning zien.

Het vreemde van zo’n werkbezoek aan Raalte is dat de majesteit net zo veel invloed heeft op de gang van zaken in deze gemeente als u en ik. En eigenlijk minder want hij mag niet stemmen voor onze gemeenteraad. Landelijk mag hij wel stemmen, maar dat doet hij niet. Oftewel, al die bergen informatie, feiten en meningen over het participeren van de burgers in de gemeente Raalte, daar gebeurt verder helemaal niks mee.

Toch is zo’n werkbezoek best nuttig, je hoort nog eens wat. Zo bracht de Stentor (die de sfeer heel treffend vergeleek met die bij de intocht van de Sint) het bericht dat de koning tegen de verslaggever van het EO-programma Blauw Bloed had verteld dat hij heel trots was op zijn bijna 16-jarige dochter Amalia. Daar twijfel ik toch aan. Dochters van die leeftijd zijn namelijk meestal niet te genieten weet ik uit ervaring. En als ze dat wel zijn, dan zwermen er van die pukkelige jongetjes rond die koelkast en dochter willen plunderen. Gelukkig is de paleisbewaking beter dan die van huize Bouhuijzen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.