Last onder dwangsom voor boerenbedrijf Raarhoeksweg

RAALTE – De gemeente Raalte legt een last onder dwangsom op aan de boerderij aan de Raarhoeksweg 58 in Raalte. De gemeente eist dat binnen acht weken de luchtwasser naar behoren werkt en de vaste mest is opgeslagen op een vloeistofdichte vloer. Als het bedrijf niet aan die eisen voldoet, volgt een dwangsom van 1.750 euro per week voor de luchtwasser (met een maximum van 17.500 euro) en 500 euro per geconstateerde overtreding voor de mestvloer (met een maximum van 5.000 euro).

De gemeente had eerder diverse verzoeken binnengekregen van de buurman om de geluids- en geursituatie rondom het bedrijf aan de Raarhoeksweg te handhaven. De bedrijfseigenaar heeft in enkele zienswijzen aangegeven op welke wijze nu wordt voorzien in een goede werking van de luchtwassers en hij geeft aan dat hij de mestopslag in overeenstemming zal brengen met de voorschriften. Het Raalter college van B&W neemt die zienswijzen echter niet volledig over. In elk geval niet het deel dat betrekking heeft op de goede werking van de luchtwassers en de opslag van vaste mest. Wat de overtreding van de geluidsnormen betreft, ziet het college af van handhaving. Eerst wil de gemeente de situatie verder onderzoeken. Het vorige akoestische onderzoek van de Omgevingsdienst voldoet niet aan de eisen, zo bleek namelijk na tegenonderzoek door de bedrijfseigenaar. Het college constateert dat een goed deugdelijk onderzoek lastig wordt. Dit heeft veel te maken met de ligging van de woning van de buurman, maar ook met de aanwezigheid van zandwinlocatie Het Hooge Broek. Die zorgt al voor een contante geluidsbelasting in de omgeving. Tegen de beschikking kan zowel de buurman als de bedrijfseigenaar/vergunninghouder een bezwaarschrift indienen. Dezelfde situatie speelt overigens (deels) ook voor het boerenbedrijf van dezelfde eigenaar aan de Krieghuisweg. Ook daar heeft dezelfde buurman geprotesteerd tegen de situatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.