Inspiratie om zelf een Turkse maaltijd te maken

  Volgens kenners is de Turkse keuken een van de beste ter wereld. Als Hollander kun je daarvan proeven als je in Turkije bent of in Turkse restaurants in ons land, maar je kunt het uiteraard ook thuis zelf proberen te maken. We geven je inspiratie en tips voor kookboeken over de Turkse dis. 

  Eten in Turkije is vooral een sociale gebeurtenis. Uren in de keuken doorbrengen is de Turken niet vreemd. Met verse ingrediënten maken ze de lekkerste gerechten. Als je naar Turkije op vakantie gaat, is het aan te raden om van echte Turkse maaltijden te genieten. En dat gaat verder dan Turkse pizza of een broodje Kebab.

  Bijzondere ingrediënten uit Turkije
  Dat merk je al als je een Turkse markt bezoekt. Er is een scala aan ingrediënten te koop. Tip: neem een tas mee en schroom niet om je Ted Baker tas te vullen met deze bijzondere ingrediënten. Je kunt er de lekkerste maaltijden mee bereiden.

  Veelal bestaat een Turkse maaltijd uit veel kleine hapjes en versgebakken brood (pide). Pak je Kipling tas en ga het toeristische gebied eens uit en kijk wat er lokaal aan maaltijden wordt aangeboden. Aangezien gastvrijheid hoog staat aangeschreven, zul je er smakelijk worden verrast.

  Turkse maaltijden bestaan uit droge en natte gerechten
  De Turkse keuken kent veel internationale invloeden, met name de Arabische een Mediterrane smaken tref je er in aan. Met maaltijden die bestaan uit ‘natte’ en ‘droge’ onderdelen. In het eerste geval is er sprake van bijvoorbeeld groente-, vlees- of vis en de droge keuken bevat rijst, bulgur, pasta en brood. Bijgerechten bestaan uit yoghurt en salades.

  Authentieke Turkse keuken in een boek
  Een aantal jaren geleden verscheen het boek De authentieke Turkse Keuken bij uitgeverij Delta. Met onder meer: ’meze om in de stemming te komen, hartige soepen als opkikkertje, heerlijke groenten als belangrijkste onderdeel van de maaltijd, vis uit de drie omliggende zeeën, vlees in enorm veel variaties en zoetigheden waarvan alleen al de naam boekdelen spreekt, zoals prinsen-helva of engelenhaar…’, zo vermeldt bol.com over het boek. Er staan enorm veel authentieke gerechten in en er wordt niet alleen aandacht besteed aan ingrediënten en herkomst, maar ook aan culturele achtergrond, specifieke gebruiken, feesten en welke producten waar worden gegeten. Op die manier leer je de Turkse keuken echt kennen.

  Persoonlijke verhalen en recepten uit haar vaderland
  Fatma Büyükavsar schreef het kookboek Turks Kookboek met daarin meer dan driehonderd recepten (Bruna uitgevers). In Turks Tafelen neemt Sevtap Yüce je op sleeptouw door de Turkse keuken met niet alleen recepten maar ook persoonlijke verhalen en erg mooie foto’s. Ze neemt je mee naar haar jeugd en vertelt over picknicks, fruit, thee en allerhande lokale hapjes uit haar vaderland. Volgens kenners zijn haar recepten heel goed te maken omdat ze duidelijke uitleg bij geeft en handige tips. (Uitgeverij Terra).

  Mocht je geïnspireerd zijn, ga dan eens de markt op en bezoek de Turkse kraampjes om ingrediënten in te kopen. Stop het allemaal in je XD Design tas en ga thuis experimenteren. Als je eenmaal het Turkse eten geproefd hebt, wil je zelden nog anders. Het is niet voor niets een van de beste keukens ter wereld.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.