Indoorfietsen door de eigen omgeving

RAALTE – Indoorfietsen door de eigen omgeving. De bewoners van het ‘Hofstedehuis Dagelijks Leven’ in Raalte kunnen dat nu elke dag levensecht op hun nieuwe ‘Fietslabyrint’. Tenminste, door grote steden als Deventer en Zwolle. Opnamen van de Sallandse dorpen zijn er (nog) niet maar zouden snel met een iPhone gemaakt en met een usb-stickie toegevoegd kunnen worden.

“Lijkt me leuk om te doen. Mijn moeder hier in het Hofstedehuis komt uit Haarle, dus dan zou je mooi langs haar oude boerderij kunnen gaan”, reageert voorzitter Han van Rhee van de ‘Vrienden van het Hofstedehuis’. De in maart vorig jaar opgerichte Vrienden (“Genomineerd voor het Raalter Goudhaentje”) zet zich in voor zaken die het leven van de bewoners (jonge en oudere mensen met dementie of een andere vorm van geheugenverlies) van het woonzorgcomplex aan de Zwolsestraat leuker maken.
Een muziekbol (bij het draaien eraan klinken oude liedjes), een boombank en een ‘pully fit’ (voor oefeningen) en enkele muzikale optredens zijn al tastbare resultaten. “We zoeken overal naar bedrijven en instellingen die met geld of mankracht willen helpen; van het onderwijs tot de Rabobank en de Ronde Tafel 151. Toen activiteitenbegeleidster Ingrid van Tongeren bij ons kwam voor zo’n Fietslabyrinth hebben wij voor de rest van het benodigde geld gezorgd. De landelijke subsidie van ‘Waardigheid en Trots’ was namelijk niet voldoende”, vertelt Van Rhee, directeur van basisschool de Linderte.

China

Ingrid van Tongeren is ervan overtuigd dat het apparaat een positieve bijdrage voor de bewoners oplevert. “Om te beginnen is er het fietsen, bewegen dus, dat is een goede zaak. Daarnaast worden ze visueel geprikkeld door de beelden. Op het grote tv-scherm kunnen ze fietsroutes over de hele wereld uitkiezen. We hebben al een proef gedaan, het gaat om een investering van rond de 9.000 euro. We hebben eerder computerspelletjes of iPads gehad, maar dat vonden de bewoners niks. Die hebben veel liever echte bordspellen. Die proef met het Fietslabyrinth (gemaakt door het gelijknamige bedrijf, red) was een groot succes. Het is levensecht, de gebruikers remmen zelfs als ze zien dat dat op het scherm nodig is. Een van onze bewoners kwam er drie keer per dag voor speciaal vanaf zijn kamer. Die ging zelfs fietsen in China, maar vond daar het verkeer veel te druk… Een ander maakte er een waterfiets van door over zee te fietsen. Nee, het is geen Google Streetview of zo, het zijn echte opnames gemaakt door iemand met een cameraatje op een fiets. Je kunt dat soms zien in spiegelende etalageruiten. We kunnen er zelf nieuwe routes aan toevoegen. Of foto’s van oude gebouwen. Voor sommige bewoners is dat al prikkelend genoeg.”

Enthousiasme

Als de eerste bewoner op zijn indoorfiets rustig door de kleine straatjes van Deventer pendelt (onderweg zijn er enkele mogelijkheden om links of rechts af te slaan) is de belangstelling van de andere bewoners groot. “Dat zoiets tegenwoordig allemaal maar kan”, klinkt het. Een primeur voor Raalte is het overigens niet, zo vertellen de medewerkers van Fietslabyrinth, ook de Hartkamp beschikt over zo’n exemplaar. “Maar het succes staat of valt toch vooral met het enthousiasme van de begeleiding. Soms komen we ergens en dan staat het ongebruikt in een hoekje.” Daar hoeven ze in het Hofstedehuis niet bang voor te zijn weet Ingrid van Tongeren nu al.

Foto: De eerste gebruiker van het ‘Fietslabyrinth’ in het Hofstedehuis pendelt door de straten van Deventer. Rechts kijken activiteitenbegeleider Ingrid van Tongeren en Han van Rhee (voorzitter Vrienden van het Hofstedehuis) tevreden toe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.