‘Hoe halen we journalisten over ook over de keerzijde van lelieteelt te berichten?’

Een ingezonden brief

Boeren laten de laatste tijd van zich horen. De media haakt hier op in. Daar is op zich niets mis mee. Maar meestal gaat de aandacht uit naar ontevreden boeren. Wat ik mis is dat er ook tevreden boeren zijn, dat is vooral ook nieuws.

Van heel andere orde is de aandacht die De Stentor en RTV Oost geven aan lelieteelt. Hier betreft het een en al lofzang.

Salland heeft veel lelieteelt, een gewas dat omwonenden kunnen missen als kiespijn. Het is een gewas waar een enorme hoeveelheid gif bij gebruikt wordt. Om te vergelijken: bij snijmaisteelt wordt twee kilo werkzame stof gif gebruikt, bij lelieteelt 125 kilo werkzame stof gif. Dat is het zestigvoudige.

Wat opvalt zijn de jubelverhalen in De Stentor en RTV Oost over deze bollenteelt. Woorden als ‘In Ommen gebeurt iets moois’ of ‘Telers moeten toch gewoon hun werk kunnen doen’. Geen woord over de desastreuse gevolgen voor grondwater, bodemleven, luchtverontreiniging, structuurbederf en biodiversiteit.

Het feit dat na het bezwaar van Vitens tegen lelieteelt, de gemeente Ommen ook een verbod had ingesteld voor de teelt van bollen in waterwingebieden zegt veel. Dat dit besluit is teruggedraaid  door de Raad van State, naar aanleiding van een procedure, aangevochten door de bloembollentelers, is verontrustend.

Ik lees geen woord over de kosten die waterleidingbedrijf Vitens moet maken in de poging het water weer zo goed als mogelijk gifvrij te krijgen. Ik lees ook niets over het feit dat de meeste mensen en dieren al glyfosaat-sporen in de urine hebben. Niets over de overlast die buren of de buurt van deze lelie-percelen ondervinden. Geen letter over de verhoogde kans op ziekten.

Hoe kunnen we journalisten interesseren voor het feit dat deze teelt een ernstige keerzijde heeft?

Jan Overesch
Raalte

 

4 REACTIES

 1. Beste Jan,

  Het is maar zelden tot nooit dat ik in de krant of op de radio hoor over de vele negatieve effecten van de biologische veehouderij. Het dieren onthouden van de best mogelijke medicatie in geval van pijn of ziekte is daar maar een klein voorbeeld van. En dat een biologisch vleesvarken nog nooit heeft kunnen wroeten in een weiland is ook iets wat jullie liever niet vertellen. En zullen we t dan ook maar niet hebben over de enorme hoeveelheid mest hebben die de varkens op hun beperkte uitloop jaar in jaar uit produceren? Dus wat is nu je punt?

 2. Beste Ronnie,

  Ik snap jouw reactie op dit artikel niet.
  Wat heeft gif in ons drinkwater met een wroetend biologisch varken te maken???
  Wil jij daarmee zeggen, dat jij het er mee eens bent, dat er maar volop gif mag worden gebruikt.
  De aarde hebben we te leen van onze kinderen en daar moeten we goed mee omgaan.
  Niet alleen aan jezelf denken, maar ook aan de mensen die na ons komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.