Gewoon Carolien: Beelddenkers

Beelddenkers zijn mensen die zonder het te weten wel vijftig keer zo snel denken als woorddenkers. Ze zien totaalplaatjes en ze werken naar de totaalplaatjes toe. Het zijn creatieve mensen. Ze houden ervan zaken te onderzoeken. Maar het kan ook erg lastig zijn om anders te denken dan de meeste andere mensen.

Soms komt er minder uit een leerling dan ouders en school verwachten of schommelen de prestaties. De ene keer lukt het wel, dan weer niet. “Het zit er wel in maar het komt er niet uit”, horen we vaak. Eindeloos oefenen volgens de methode van school levert niets op zodat ze geen zin meer hebben zich ervoor in te spannen. En geef ze eens ongelijk. Beelddenkers zijn vaak slimme kinderen, ze leren alleen anders. Dus vaak is de leerstof het probleem niet, maar de manier van aanbieden en verwerken van de stof.

Een jongeman wordt gek van alle artikelen die hij moet lezen om zijn werkstuk te maken. Voor hem is het veel handiger om een artikel in een plaatje te zien en die op te delen. Een plaatje van het geheel naar de delen. Ze denken en leren nu eenmaal visueel-ruimtelijk.

Voor een jongedame is de enorme lappen tekst bij kunstgeschiedenis met veel oude kennis en uit het hoofd leer punten afschuwelijk, ´niet meer van deze tijd´, zegt ze. Het kost haar veel moeite en energie om een lange woordentekst te kunnen lezen en begrijpen. Een schema waar korte zinnen staan met plaatjes zegt haar meer. Ze kan dan het geheel dan in haar hoofd ´fotograferen´en dan vergeet ze het niet meer.

Sommige mensen zijn moe na het lezen van een flinke tekst en hebben niet door dat ze van oorsprong beelddenkers zijn.

Het onderwijs biedt leerstof talig aan: gestructureerd, in kleine porties met accent op de verschillen. Op deze manier wordt het lesmateriaal door de meeste leerlingen begrepen en onthouden. Maar bij beelddenkers dus niet. Zij willen overzicht, werken vanuit het geheel en zoeken de samenhang. Het combineren van de zintuigen (kijken, voelen, bewegen) is belangrijk om dingen aan te leren.

Elk mens is uniek. Door bewuste ontwikkeling merk ik dat er steeds meer mensen komen die beeldenken en er woorden aan kunnen geven. De verbindingen tussen de hersenhelften zijn dan nog beter geworden. Maar echte beelddenkers mogen meer dan anderen hun weg vinden, omdat die anders is dan de meeste mensen om hen heen. We wensen hen veel richtingaanwijzers!

Kijk gerust op staging2.carolienjonkman.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.