Gerlant: Rondje om de kerk

In Heino gaat de ‘zebra-soap’ weer verder. Het Raalter college heeft deze week plannen gepresenteerd om schijnveiligheid te realiseren. Geraamde kosten: 23.000 euro.

Het is een studie. Dat wil zeggen dat ze onderzoek hebben gedaan naar wat er hier moet gebeuren om ouderen veiliger over te laten steken. Als je Heino niet kent; er ligt een rotonde om de kerk met meerdere uitvalswegen. Het was van vroeger uit de doorgaande weg van Zwolle naar Raalte, en is nu een drukbezocht winkelcentrum met een 30km-zone. Het is ook nog steeds een druk bereden route. De winkels liggen aan alle kanten van de kerk en de Heinoërs lopen van links naar rechts naar hun favoriete winkels. Samenvattend: een kippenhok.

Er zijn ook een flink aantal bejaardenwoningen en ook die liggen achter de kerk. Er liggen een soort oversteekstroken in het straatwerk rond de kerk, maar niemand die ze ziet en niemand die ze gebruikt. Ongelukken gebeuren er zogenaamd niet, maar om het oversteken voor oudere mensen veiliger te maken klinkt het logisch om daar een paar zebrapaden aan te leggen. Als je met een rollator over wilt steken, is dat niet erg makkelijk. In de praktijk gebeurt het dan ook dat deze rollators, net als de rest van het verkeer, het wegdek opgaan en het rondje om de kerk maken. Dan staat dus ineens alles stil en is de snelheid eruit. Maar ongelukken? Nee, eigenlijk nooit. Of zeg maar: nooit.

In Heino is er Egbert den Daas van Lokaal Alternatief (LA). Dit is een Raalter partij, maar is er speciaal voor Heino. Ze willen al jaren zebrapaden. Heino was vroeger zelfstandig, maar is twintig jaar geleden bij de gemeente Raalte gevoegd. Egbert zat toen al in de gemeenteraad. In Heino was het op politiek gebied relatief best rustig, behalve op wat gekonkel van Egbert na dan. Die veranderde nogal eens van partij.

In Raalte hebben we wethouder Wout Wagenmans van Gemeentebelangen. Hij zegt al jaren dat zebrapaden van de wet niet mogen worden aangelegd in 30 km-zones. Egbert zegt van wel. En dus ging Wout weer eens een onderzoek doen naar het creëren van schijnveiligheid. Hij wil ze niet. Hij doet in brede samenspraak met alle betrokkenen en hun afgevaardigden bla, bla bla…. Dat heet bij Wout ‘politiek vernieuwend’. Wout is bij de laatste coalitieonderhandelingen dit dossier kwijtgeraakt aan jonge hond Dennis Melenhorst (VVD). Toch heeft Wout nog steeds een vinger in de pap.

Dennis presenteerde deze week de nieuwe plannen. ‘Zebrapaden in 30 km-zones mogen wel, we gaan er wel een in Raalte maken, maar in Heino maken we niet want het onderzoek en bla, bla, bla…. Wout zit iets verder aan dezelfde ronde tafel achter de hand te glimlachen en hij ziet hoe Dennis zich in de nesten werkt. Ze halen de parkeervlakken weg, laten de trottoirbanden zakken en iets met gekleurde bestrating. Ik ben die onzin van die zogenaamde ‘vernieuwing’ zo zat en gooi nog tijdens dat persmoment een foto op diverse sociale media. Er komen direct reacties uit Heino van een ondernemer die aan dat zogenaamde rondje om de kerk. Hij wist van niks en verbaasde zich over het creëren van de schijnveiligheid. Waarom geen haaientanden? De snelheid moet eruit. De rest van de reacties die dag laat ik maar achterwege, vooral die van de ondernemers.

De samenvoeging van Heino bij Raalte twintig jaar geleden was een drama. Tenminste, politiek gezien. Wat ego’s kwamen elkaar tegen die niet samen konden. In Raalte was er altijd gedonder. Het leek soms wel een kleuterklas. De Stentor stond altijd vol met politiek-gezeik. CDA Raalte bij CDA Heino of andersom. En dat geldt ook voor andere partijen. Bij het CDA klikte het soms niet, en dus gingen raadsleden over naar Gemeentebelangen. Dat ging soms ook andersom, en dan was het weer nieuws. Samenvattend: een kippenhok. Bij Gemeentebelangen Raalte zat Wout Wagenmans uit Heeten, in Heino zat Egbert den Daas. Dat ging niet samen en zo ontstond Lokaal Alternatief. Die ego-strijd uit die tijd wordt nog alle dagen voortgezet tussen die twee. Daarom mogen er al jaren geen zeprapaden komen. Daarom is dat onderwerp al jaren een slogan in Egberts verkiezingscampagne. Het wordt ook steeds groter.

Wout, ik heb nieuws voor je. Ik was daar niet voor niks. Ik wilde jouw kop zien als Dennis zich in de nesten ging werken. Nu weet ik tenminste hoe ik dingen moet interpreteren. Het gedonder moet afgelopen zijn. Vernieuwen is de burger horen en niet politiek voorsorteren.

Gerlant@regiobode.nl

2 REACTIES

  1. Dus jij denkt dat het niet willen aanleggen van zebra’s eigenlijk een verkapte poging tot een aanslag op Egbert den Daas is? Zou maar zo kunnen. Egbert is een heel trouwe shopper in zijn dorp en meestal lopend!

    • Nee, ik zeg dat ik die vieze politieke spelletjes zat ben. Ik zeg ook dat ik geen hekel aan Wout heb maar dat het gedonder afgelopen moet zijn en het tijd voor de GB fractie is om op te staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.