Gerlant: Battle

Ik ben er klaar voor. Ik heb 30 liter melk in huis gehaald, heb twintig broden in de diepvries liggen en diverse potgroenten in de kast. Aardappelen heb ik koel, donker en vorstvrij in de schuur. Ook meerdere zakken. Ik ben dus voorbereid op de hongerwinter van 2019.

Hongerwinter 2019 hoor ik je denken? Ja, je leest het tussen de regels door in het laatste retorische persbericht van voorzitter Marc van den Oever van Farmers Defense Force (FDF):
“In de winter 2019/2020 is het 75 jaar geleden dat we een hongerwinter hadden. Dat de boer de meest gewaardeerde burger was, die deelde van het weinige eten dat hij had. Vaak van illegale huisslachtingen en het achterover gedrukte deel van de oogst en zuivel. Op fietsen zonder banden kwamen ze van heinde en verre. Hoeveel kan een mens vergeten in 75 jaar, blijkt wel uit de huidige houding ten opzichte van de boer. Hardop denkend vraag ik me af of het geheugen eens opgefrist moet worden.”

Zo begint Marc van den Oever het bericht aan zijn achterban. Het eind is niet veel beter: “Prepare for battle!” Daartussen wordt uiteen gezet hoe de boer in het verdomhoekje is geplaatst de laatste jaren, hoe de ‘groene lobby’ van het padje is geraakt, dat de minister niet luisteren wil en dat hij koning is.

Hij heeft niks te verliezen en zijn medestrijders ook niet. Dat is mijn grootste zorg. Ik hier in de buurt van Zwolle heb niet zoveel te vrezen. De woede is gericht op de westerse bubbel. Die lui zijn immers van het padje af? Toch neem ik het zekere voor het onzekere en zorg dus dat ik een paar weken kan overleven. Vanaf nu ga ik gewoon doorleven, het oudste uit de kast en uit de diepvries eerst eten en van de aardappelen telkens het langst liggende zakje pakken. En voor de rest gewoon boodschappen blijven doen. De boel aanvullen, dan kan ik als het nodig is een paar weken overleven.
Voor de kerst heb ik alvast wat extra’s in huis gehaald. Dit heeft twee voordelen, kwam ik achter. Het vlees is nu in de aanbieding en de luxe dingen zijn goedkoper. Daar vindt Marc trouwens ook wat van in zijn brief. De macht van de supermarkten in de prijsvorming. Ik kan hem geen ongelijk geven.

In zijn briefje zegt hij ook dat het dit jaar nog moet gebeuren, die battle. Logisch is dus om dan tegen de Kerst de boel plat te leggen. Niet zo moeilijk ook. Gooi de distributiecentra plat en Nederland is ontregeld. De schappen zijn leeg en de stedeling die elke dag zijn maaltje vers uit de winkel eet, weet wat honger is.

Veel van jullie zullen dit lezen en denken: “Hmmm, daar zit wat in, laten we ook maar een voorraadje aanleggen voor de zekerheid.” In de Randstad gaan ze dit niet begrijpen en Rutte die premier van alle Nederlanders is, zal hard ingrijpen.

We raken elkaar kwijt, schreef ik een paar weken geleden. Dat ging over de rest van Nederland tegen de Randstad, plat samengevat.
Als dit scenario werkelijkheid wordt, zijn we elkaar kwijt.

gerlant@regiobode.nl

6 REACTIES

  1. Weer echt droog Gerlant! 1 commentaartje: Anno 2019 kun je niet meer over ‘potgroenten’ spreken. Deze heten tegenwoordig ‘genderneutrale groenten’.

  2. Als de boeren / landbouwers nou eens een front maken naar de grootgrutters en zelf de verkoopprijs van hun produkten bepalen hebben ze in ieder geval dat probleem getackeld. Oftwel samen sta je sterk. Zo’n woord van vroeger?.. Cooperatie geloof ik. Maar ja er zal er wel weer een zwichten en gaat de rest weer braaf mee en neemt genoegen met de laagste prijs die ze door de strot gedrukt wordt.
    Ik zou het prachtig vinden als ze het land ‘plat’ zouden leggen met de kerst. Dan ziet het ganse land wat de impact van de boeren is. En je leert weer relativeren. Kool smaakt ook lekker.
    En dan heb je ook nog de uitstoot..

    • helemaal mee eens vooral die spekjes bij de kool waar je 6 euro/kilo voor betaald bij de grootgrutter waar die boer geen cent van ziet omdat dat slachtafval is.

  3. Ze moeten geen distri platleggen, daar bereik je niks mee. Ze moeten weigeren te leveren voor de lage prijzen die de grootgrutters willen betalen. Laat het er maar op aan komen, neem de buitenlandse leveringen dan maar even voor lief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.