Expositie van vier Wijninga’s bij Cult

Broer Hans en zussen Karina, Annette en Erna laten verschillende kunstdisciplines zien

RAALTE – Broer Hans en zussen Karina, Annette en Erna Wijninga, allen opgegroeid in Raalte, exposeren voor het eerst samen. Hun werk is tot en met 31 december te zien in de etalage van het atelier van Cult aan de Marktstraat 7 in Raalte. De vier zijn allen actief in verschillende kunstdisciplines. Hans is fotograaf, Karina maakt keramiek, Annette schildert en Erna tekent. “Onze ouders zijn supertrots”, vertellen Karina en Annette. “Dit is natuurlijk heel bijzonder!”

Ze komen uit een creatieve familie. “Onze vader maakte in zijn vrije tijd zelf meubels: tafels en stoelen. Moeder was graag bezig in de tuin. Maar ze waren niet echt kunstzinnig. Verderop in de familie zijn er wel sporen van te vinden. Een tante maakte keramiek. Dat kunstzinnige is bij ons vieren allemaal apart van elkaar ontwikkeld.” Het idee voor de expositie is afkomstig van de andere kunstenaars die zich onder de vlag van Cult hebben verzameld. “Ik ben actief bij Cult”, vertelt Annette. “Karina heeft hier sinds kort ook een atelier. Ze vroegen ons of het geen leuk idee was om tegelijk te exposeren. Dat vonden wij wel. Zoiets hebben we nog nooit gedaan!”

Hans volgde de Kunstacademie in Arnhem. Hij is fotograaf en docent aan de academie waar hij zijn opleiding volgde. Hij laat in de etalage van Cult enkele bijzondere foto’s zien van Kasteel Ammersoyen in Ammerzoden in Gelderland. Hij heeft daarbij een moderne techniek (met een 3D-scanner) gebruikt. Het resultaat: spookachtige, onaardse en hallucinerende beelden. “Het lijken meer ouderwetse gravures uit de negentiende eeuw dan foto’s.”

Karina is sinds 1999 bezig met keramiek. Dat doet ze naast haar werk als personeelsadviseur. “Dat is werken met je hoofd, maar keramiek maken is werken met je handen. Daarmee raakt mijn hoofd weer leeg, het is een heel mooie tegenhanger.” Ze maakt gebruik van verschillende technieken. “Draaien, boetseren, noem het maar op. Ik verwerk heel drijfhout in mijn keramiek. Dit jaar heb ik op vakantie bij het Comomeer in Italië heel veel drijfhout verzameld. Dat gebruik ik dan bijvoorbeeld als handvat in een werk. Daarnaast werk ik veel met porseleinklei. Ik heb overal oude lijsten op de kop getikt waarin ik dat klei verwerk. Een combinatie dus van hout en klei.”

Australische wol

Annette schildert al een jaar of tien. “Voornamelijk landschappen. Vorig jaar heb ik echter een viltworkshop gevolgd en daardoor werd ik geïnspireerd om te werken met merinowol, een Australische wolsoort, die ik verwerk in mijn schilderijen. Ik ben volledig autodidact en pas op latere leeftijd begonnen, maar mijn hobby is inmiddels mijn passie geworden.”
Erna is interieurstyliste. Twee jaar geleden begon ze te tekenen met potlood en pen. “Alles in zwartwit en heel erg fijn”, vertellen haar zussen. Dat bleek een succes. Inmiddels is ze ook actief als illustratrice en tekent ze op verzoek woningen en gebouwen.”

Vier telgen uit hetzelfde gezin die tegelijk exposeren is natuurlijk best bijzonder, dat weten Karina en Annette ook. Annette: “Toen ik tijdens Cu & Cu, ik exposeerde in de voormalige synagoge, aan het publiek vertelde dat we met z’n vieren gingen exposeren, vond iedereen dat geweldig. Onze moeder is hier ook al vier keer langs gelopen. Zo trots is ze!”

Meer informatie is te vinden op staging2.hanswijnjnga.nl, staging2.annettewijninga.nl en staging2.potloodenpen.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.