Martijn Dadema vijf jaar burgemeester: ‘Er zijn is vaak al genoeg!’

RAALTE – “Op mijn handen zitten bij gesprekken is mijn grootste kwaliteit geworden. Het is mijn taak om verbinding te maken; ik heb niet de rol om op de inhoud in te gaan. Soms is het gewoon belangrijk om mensen bij elkaar te brengen. Dat is dan het enige dat ik doe. Dat en natuurlijk het gesprek leiden. Maar dan ga ik verder niet in de actiestand. Er zijn is vaak genoeg!”

Aan het woord is Martijn Dadema, burgemeester van Raalte. Vijf jaar staat hij inmiddels aan het roer van de gemeente. Tijd voor een terugblik met een echte verbinder.

Op dat laatste talent werd hij vijf jaar geleden ook geselecteerd uit al die kandidaten. Martijn, opgegroeid in Heino, had een voorgeschiedenis als diplomaat in Gambia, Jemen, Kenia en de VS, waar hij in New York deel uitmaakte van de Nederlandse vertegenwoordiging bij de Veiligheidsraad. “Ik was nooit bestuurder op lokaal niveau geweest. Het leek me heel leuk en interessant. Maar aanvankelijk had ik geen idee wat het precies zou inhouden. De eerste anderhalf jaar stond in het teken van het ontdekken van mijn rol. Wie ben ik in dit ambt? Maar tegelijkertijd ben je vanaf dag één wél de burgemeester. Ik moest het zelf zien te rooien. Gelukkig kon ik wel rekenen op de steun van de ambtenaren, wethouders en andere burgemeesters.”

Zijn politieke kleur als lid van GroenLinks moest hij loslaten. Geen probleem, dat wist hij van tevoren. Desondanks was er vooraf bij sommigen enige scepsis. Een GroenLinks-burgemeester in een van oudsher CDA-gemeente, zou dat wel werken? “Ik snapte best goed dat het voor een deel van de samenleving mogelijk een ding was. Maar ik ben gekozen op basis van wie ik wilde zijn als bestuurder. Ik heb heel veel geïnvesteerd in relaties. Ook in die met ondernemers en agrariërs. Met iedereen is er een goede verstandhouding. Laatst heb ik nog een gesprek kunnen organiseren tussen GroenLinks Tweede Kamerlid Laura Bromet en vier boeren. Zo van: Laten we het gesprek over stikstof voeren met elkaar in plaats van over elkaar. Ik ben ook heel trots over het verloop van de AZC-discussie in Raalte. Die is op een goede manier verlopen. Ik heb de openheid en intensiteit tijdens alle gesprekken enorm gewaardeerd. We hebben laten zien dat participatie ook mogelijk is bij moeilijke trajecten. De direct omwonenden hoorden niet van de plannen via de krant, nee, die kregen mij aan de deur!”

Bedreiging
Toch markeerde de bedreiging aan zijn adres van een inwoner van Raalte naar aanleiding van de AZC-discussie ook het dieptepunt uit vijf jaar burgemeesterschap in Raalte. “Ik ben blij dat het tot een veroordeling is gekomen. Je mag alles vinden, maar iemand laf anoniem bedreigen gaat echt te ver. Ik ben niet bang geweest. Maar thuis waren ze dat wel.”

En zo komen we op een ander gespreksonderwerp: de impact die zijn werk heeft op zijn gezin en zijn leven als privépersoon. Het was een jaar of drie, vier geleden dat schrijver dezes Martijn opmerkte bij Dauwpop. Pet op, proberend om onder te gaan in de anonimiteit. Het floepte er spontaan uit: ‘Hé, de burgemeester!’ Martijn kon een korte blik van ergernis niet onderdrukken. Weer eventjes, weliswaar op bescheiden schaal, de anonimiteit kwijt.

“Dat is sowieso niet altijd leuk”, zegt hij nu. “Ook niet voor m’n gezin. Het is al een hele drukke baan, waardoor ik vaak niet thuis kan zijn. Maar het brengt ook wat bekendheid met zich mee. Daar heeft mijn gezin ook mee te maken. Ik heb inmiddels wel geleerd dat je altijd de burgemeester blijft. Ergens privé naartoe gaan in de gemeente Raalte, lukt gewoon niet meer. Ik vind Ribs & Blues hartstikke leuk, maar als ik daar naartoe ga, weet ik het van tevoren: het wordt werken. Veel mensen willen een biertje met je drinken en het over zaken hebben. En dan denk je ook wel eens: vinden ze jou dan leuk of is het om mijn functie? Daar ben ik wel wat realistischer in geworden. Er wordt me heel veel verteld, maar ik geef nooit mensen zo maar gelijk. Ik wil ook de andere kant van het verhaal horen. Niet te snel conclusies trekken. Dat alles heeft mijn leven wel beïnvloed. Als ik met mijn vrouw uit eten ga, zoeken we het verder weg. Ik ga ook minder vaak privé uit. Door dit werk ben ik me wel gaan realiseren hoe bekendheid werkt. En dan is het bij mij nog regionaal gebonden. Je zult Rihanna maar zijn. Ik snap nu dat bekendheid geen zegen is.”

‘Mooie cijfers’
Hij beaamt dat verbinden wel een van zijn krachten is. “Maar ook het vernieuwen van het bestuur. Niet alleen maar in samenwerking met de wethouders, maar ook met de inwoners. Het gemiddelde rapportcijfer van de inwoners van Raalte voor de gemeente was in 2016 een 6,6; in 2018 was dat een 7. De waardering van de bedrijven: van een 4,8 naar een 6,8. Dat zijn mooie cijfers. Ik wil niet zeggen dat die resultaten alleen voor mijn rekening komen, integendeel, maar ik heb er wel aan bij mogen dragen. Ik ben er ook trots op dat we hier durven te experimenteren. Het klopt: experimenteren kan ook misgaan, maar daar kun je dan alleen maar van leren. Laatst was er een raadsvergadering met Heeten Begroot. De raad heeft ze het groene licht gegeven. Maak die burgerbegroting maar. En het wordt ook gemonitord. Als je elk risico wilt uitsluiten, kom je nergens!”

Bij zijn functie als burgemeester horen ook bezoeken aan families die door niet-natuurlijke oorzaak een dierbare zijn verloren. “Proberen om troost te bieden, een hand op de schouder, meer kun je niet doen. Het verdriet dat je dan ziet… Maar toch als ik dan weer vertrek overheerst het gevoel van: ‘Ik ben blij dat ik het heb gedaan’. Het is pittig, maar het is goed dat de nabestaanden hun verhaal kwijt kunnen. Het kost me verder geen nachtrust, maar de momenten zijn heel intens.”

Grap
Hoe hij de toekomst ziet? Daar doet hij geen uitspraken over. Eerst maar eens kijken of de raad instemt met een herbenoeming. Niet dat hij verontrustende geluiden heeft gehoord, maar toch, je weet maar nooit. “Burgemeester worden van een grotere gemeente? Ik weet het niet. Zeer zeker niet als daar een rigide top-down cultuur heerst. Nee, in Raalte speelt heel veel serieuze problematiek, maar tegelijkertijd staan we wel heel dicht op de burger. Ik weet niet of dat in een grotere gemeente ook kan.”

Humor ziet hij als een belangrijk middel. “In de raad kan het er soms best fel aan toe gaan. Dat mag. Hard op de inhoud, zacht op de relaties, zeg ik altijd. Maar als er dan echt spanning ontstaat en het echt venijnig wordt, dan maak ik meestal een grap. Om de ontspanning wat in de discussie terug te brengen.“
“Dat de koning hier op bezoek kwam, was natuurlijk wel een hoogtepunt”, zegt hij. “Dat Raalte als middelgrote gemeente voor dat bezoek werd geselecteerd om te laten zien hoe wij vormgeven aan burgerparticipatie, is een enorme eer, een echte blijk van waardering. Maar zoals je zult begrijpen, brengt dat nogal wat stress met zich mee. De impact van mijn rol als burgemeester is groot. Daarom wil ik het dan positief houden. Het helpt niet als ik nog meer gestrest ga lopen doen. ‘Heb je hier wel aan gedacht; heb je daar wel aan gedacht?’ Nee dan is het meer van: ‘Doe maar rustig aan, maak het niet te gek!’”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.