Een boom voor de mooie momenten in het leven

Veld op Drostenkamp wordt omgetoverd tot Hartverwarmende Weide

RAALTE – In februari worden de eerste bomen op de Hartverwarmende Weide in het Drostenkamp geplant. Het herdenkingsveld is een initiatief van verliesbegeleidster Marion Korenromp, uitvaartverzorgster Ellen Overmars en ritueelbegeleidster Willeke Kruise, alle drie woonachtig in Raalte. “Je kunt er een boom planten om stil te staan bij de dingen waar het echt om gaat in het leven.”

Hoewel ze beroepsmatig veel met de dood te maken hebben, draait het op de Hartverwarmende Weide niet enkel om het herdenken van overledenen. “Dat kan wel, maar deze weide is er voor álle facetten van het leven” verduidelijkt Overmars. “Door de hectiek van het dagelijks leven gaan we vaak voorbij aan waar het echt om gaat. We moeten meer diepgang geven aan de kleine, mooie momenten.” En dat kan van alles zijn, menen de drie. Kruise: “Er zijn zoveel mooie momenten te bedenken: een diploma, de start van je bedrijf of gewoon het afgelopen jaar vieren omdat dat zo fijn was. Ik ben ook trouwambtenaar en sluit in die hoedanigheid huwelijken. Bij een trouwerij past zo’n boom ook perfect.” Een familieboom is tevens een optie. “Of een vriendenboom om je vriendschap te vieren. Bovendien kun je dan de kosten delen.”

Het idee voor de Hartverwarmende Weide komt van Korenromp die een praktijk voor verliesbegeleiding heeft. “Ik ging met een cliënte mee naar een slechtnieuwsgesprek, maar dat bleek een goednieuwsgesprek te zijn. De kanker was bij haar op zijn retour en ze zou helemaal genezen. Als dat werkelijkheid werd, zou ze een boom planten, riep ze.” Korenromp was zo onder de indruk van dat idee dat ze er mee naar Overmars en Kruise stapte. “Ik vond het een waanzinnig goed plan,” vertelt Overmars. “Ik denk dat er, zeker vanuit mijn vakgebied, absoluut behoefte aan is. Sowieso houdt het bestaan van iemand niet op bij de dood. Wat iemand nalaat, heeft neergezet, daar kun je niet omheen. Door een boom te planten, laat je iemand doorleven. Dat is een uitstekende symboliek.”

Drie jaar

Naar verwachting worden in de tweede helft van februari de eerste bomen geplant op de vlakte in het Drostenkamp. “Het heeft al met al bijna drie jaar geduurd. Het voelt nog heel raar dat het nu eindelijk echt is,” zegt Kruise. Vooral het vinden van een geschikte locatie bleek een vrijwel onmogelijke klus. Korenromp: “Dit was de tweede serieuze locatie die we overwogen. Er is veel gepraat met omwonenden en andere belanghebbenden. De bestemmingsplannen moesten kloppen, er moesten goede aanrijroutes zijn. Toen na veel tijd en moeite de eerste locatie toch afviel, moesten we op zoek naar een nieuwe. Dat lukte niet een-twee-drie.” De vrouwen hadden de hoop bijna opgegeven. “Maar de gemeente heeft altijd fantastisch meegedacht, meegepuzzeld en meegekeken,” complimenteert Overmars. “Na twee jaar dacht ik: schiet mij maar lek, ik gooi de handdoek in de ring. Maar de gemeente bleef mogelijkheden zien.” En met succes. De locatie in het Drostenkamp bleek uiteindelijke de perfecte plek. Kruise: “Het is in het dorpshart, er zijn verharde paden aanwezig en er is ruime parkeergelegenheid nabij. Dit is een fantastische plek ervoor.”
Op de weide is ruimte voor 35 bomen. “Of dat genoeg is of juist te veel, dat weten we niet. Dat is toevallig het aantal bomen dat op dit veld kan staan. Het moet wel echt een weide blijven en geen bos worden, dus meer bomen zijn niet mogelijk.” Bordjes of andere middelen om duidelijk te maken waarom de boom geplant is, zijn niet toegestaan. “Het moet zo natuurlijk mogelijk blijven. Als iemand een bordje plaatst, komt er al snel nog iets bij. Waar trek je dan de grens? Daarom hebben we besloten dat dat helemaal niet gebeurt. Hooguit komt er een bankje of iets dergelijks waarmee we aangeven dat dit de Hartverwarmende Weide is.”

Aanvragen

Via de site staging2.hartverwarmendeweide.nl kunnen belangstellenden zich melden voor een boom. “Wij beoordelen de aanvraag, die vrijwel altijd goedgekeurd zal worden. Bijna alle redenen zijn legitiem. De aanvrager kiest uit een van de vijf boomsoorten, waarna in het vroege voorjaar of in het najaar de boom geplant wordt. Als mensen mee willen doen met het eerste plantingsmoment in februari, dan kunnen ze zich daar uiterlijk in januari nog voor aanmelden.” De kosten bedragen 525 euro per boom. “De boom wordt door hovenier Mark Binnenpoorte geplant en hij onderhoudt hem de eerste vijf jaar, de meest kwetsbare periode. Daarna neemt de gemeente de zorg over.”

 

1 REACTIE

  1. Ik vind het persoonlijk een mooi initiatief. Elke actie om meer bomen te planten is wat mij betreft aan te moedigen. Echter heb ik wel een minder positief gevoel over de prijs in vergelijking met de te leveren boommaten. Een boom met de maat 14-16 cm (stamomtrek) moet je, afhankelijk van de soort, voor tussen de 50 en 150 euro kunnen aanschaffen. Nu komen er nog een tweetal boompalen, bodemverbetering en wat klein materiaal bij. Het onderhoud van de bomen bestaat voornamelijk uit bewatering (bij droogte) en misschien her en der wat snoei-/herstelwerk bij windschade etc. Ik vraag mij dan af waarom de prijs (ruim 500 euro) zo hoog moet zijn. Desondanks hoop ik dat de actie een succes gaat worden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.