Deelnemers TIP Salland hebben tips genoeg om te bezuinigingen

REGIO – De deelnemers aan de laatste ronde van TIP Salland hebben ideeën zat als het gaat om manieren waarop gemeenten op hun uitgaven kunnen bezuinigen. De gemeenten hebben namelijk met een aantal tegenvallers te maken. De uitkeringen die vanuit het Rijk worden verleend, vallen tegen en andere uitgaven zijn gestegen. Hierdoor moet ook de gemeenten bezuinigen op een aantal posten. 86 respondenten gaven hun mening aangaande dit onderwerp.

De respondenten denken bijvoorbeeld aan bezuinigingen op openbare kunstuitingen, de aanleg van wegen, het ambtenarenapparaat, het aantal wethouders, de inhuur van externe partijen, sport, subsidies voor de toeristenindustrie, de bouw/verbouw van gemeentehuizen, het carillon, de herinrichting van straten/pleinen en subsidies voor biomassa, de energietransitie en klimaatmaatregelen. Ook naar de opvang van (kansloze) asielzoekers wordt verwezen. Daarnaast stellen enkelen ook dat de inwoners een grotere rol kunnen spelen in het groenonderhoud. “Als de N35 maar verbreed wordt”, voegt een van de respondenten toe. “Er kan fors gesnoeid worden in het aantal ambtenaren en regelgeving”, begint een ander. “Voor elk probleem of uitzondering wordt weer regelgeving bedacht, zie onderwijs, zorg en landbouw. Geef doelen aan en laat de mensen die in die sector werken, zelf bedenken hoe ze die doelen gaan bereiken. Dan worden beroepen in onderwijs en zorg aantrekkelijker, omdat ze minder tijd aan administratie en verantwoording hoeven te besteden.”

Leegstandsbelasting
13 procent zou overigens helemaal nergens op bezuinigen. “Ik zou eerder kijken naar mogelijkheden om meer geld te genereren”, stelt een respondent. “Bijvoorbeeld door een leegstandsbelasting te heffen op panden die leegstaan in het centrum. Deze staan vaak ongelimiteerd leeg en worden aangeboden door makelaars die geen enkele binding hebben met de plaats.”

Een respondent brengt in: “In Raalte zie je dat bij (nieuwbouw)plannen er altijd veel gemeentelijk geld wordt verstrekt om de ontstane tekorten weg te poetsen. Dit door rekenfouten, verkeerde exploitaties of andere niet mis te verstane inschattingsfouten. Door de gemeentelijke faalfactor te verlagen komt er meer vrij binnen de gemeentelijke begroting voor dringende zaken. Ik vindt het belachelijk dat ik als burger moer opdraaien voor de gemeentelijke faalfactor.”

Kerntaken
Op de vraag: ‘Welke methode van bezuinigen heeft uw voorkeur?’ antwoordt 69 procent van de respondenten: “Keuzes durven maken, op enkel een aantal posten bezuinigen”. Een respondent stelt dat de gemeenten zich alleen nog maar moeten bezig houden met hun kerntaken. Een ander brengt in: “Altijd eerst in eigen organisatie kijken, daarna bij de partners (o.a. zorgbureaus die er vaak een potje van maken); scherpe contracten afsluiten waarbij ‘tegenvallers’ altijd uitgesloten worden.” “Grote inzet op directe terugkeer van migranten die geen kans op verblijf hier hebben”, stelt een ander. En weer een ander: “Meer geld naar het oosten/noorden, dan kan er op andere plekken bezuinigd worden!”

Ten slotte meldt een deelnemer: “In Wijhe worden plotseling veel bomen gekapt, omdat ‘bomen luizen hebben en dat auto’s vies maakt’. Dit kan écht niet. De meerderheid van de mensen is zich er juist van bewust dat auto’s de omgeving vies maken en bomen broodnodig zijn, zowel tegen de CO2-problemen, als voor leefgebied voor insecten, vogels, etc., alsmede voor afkoeling van betonwijken en beschutting, nu het klimaat extremer wordt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.