D66, GroenLinks en PvdA: ‘Voordracht nieuwe wethouder Olst-Wijhe is achterkamertjes-besluit’

OLST/WIJHE – De fracties van D66, GroenLinks en de PvdA hekelen het ‘ontbreken van een gedegen proces’ voor de voordracht van een wethouder in Olst-Wijhe. Met het vertrek van Anton Bosch per februari is er een nieuwe wethouder nodig. Gemeentebelangen, CDA en VVD hebben Hans Olthof (VVD) voorgedragen als kandidaat-wethouder.

Geen vrouw
“Olst-Wijhe is gebaat bij de beste kandidaat. In de zoektocht naar de beste kandidaat heb je een zorgvuldig proces nodig”, laten D66, GroenLinks en de PvdA in een gezamenlijk statement weten. “Ondanks herhaaldelijk aandringen van D66, GroenLinks en de PvdA is er geen functieprofiel opgesteld. Door het ontbreken hiervan zijn de benodigde competenties buiten beschouwing gelaten. Ook is er geen rekening gehouden met de afspiegeling van de samenleving in Olst-Wijhe. Zo ontbreekt een vrouw in het college.”

Raadsbreed akkoord
“De raad werkt met een raadsbreed akkoord en is zo één grote coalitie. Dus de wethouders zitten er niet namens één partij, maar namens de voltallige raad.” Volgens de partijen past de voordracht dus ook niet bij de afspraken die zijn gemaakt. “Het staat haaks op de geest van het raadsbrede akkoord. De fracties van D66, GroenLinks en PvdA beraden zich nu over de waarde van dit akkoord.”

Achterkamertjes-besluit
“Er zijn verschillende overleggen geweest waaraan alle fracties deelnamen met de bedoeling om te komen tot de invulling van de vacature. Dit was een schijnproces omdat de vertegenwoordigers van Gemeentebelangen, VVD en CDA niet open stonden voor alternatieven. Voor hen was en is er één kandidaat die het moet worden. Dit achterkamertjes-besluit onthoudt Olst-Wijhe misschien wel van de beste kandidaat. We vinden het een gemiste kans voor de gemeente, want er waren immers voldoende andere kandidaten”, besluiten D66, GroenLinks en de PvdA.

8 REACTIES

 1. Tuurlijk!
  Het zal toch ook niet zo zijn!
  Lekker steggelen over procedures of sekse.
  Als hij/zij/homo/hetero of genderneutraal het werk waarvoor men is aangenomen maar goed doet!
  Vredige kerstdagen allemaal! 🌲🎅🌲

 2. Het gemiep over het geslacht van de nieuwe wethouder is op zichzelf al puur seksisme. Het gaat erom dat de wethouder capabel is ongeacht geslacht, huidskleur, geaardheid of wat dan ook.

 3. Ach, achterkamertjes politiek ….. dáár weten ze in Olst-Wijhe wel raad mee. Als een wethouder z’n werk NIET goed doet, kun je hier ook nog gewoon blijven zitten !! OF, in uiterste nood…. stap je op met een heerlijke wachtgeldregeling ….
  Dus zorgvuldigheid en transparantie in procedures, tja, ben geen linkse rakker, maar hier geef ik ze groot gelijk ….

  • Wij van de PVV noemen dit het partijkartel. Dat is een ander woord voor smerige vriendjespolitiek.
   De VVD is daar erg goed in die vuile gore landverraders

   • Jaloers, Ruud Beijer? Want de PVV kan immers geen partijkartel instellen omdat zij geen leden heeft. Nou ja, eén dan. Maar lijkt me ook wel beter als ik uw niveau zie.

   • We leven in een land dat bestuurd wordt door dezelfde “vuile gore landverraders” die het mogelijk maken dat vrijheid van meningsuiting bestaat. Dhr Beijer meent kennelijk dat je dan onbeperkt mag schelden. Gelukkig lopen er ook fatsoenlijke PVV’ers rond die zonder respectloos gescheld een mening mogen verkondigen. En daar hoef je dan ok weer niet mee eens te zijn. Als mensen als Beijer het voor het zeggen zouden krijgen, dalen we wel heel ver af.
    Fijne Kerst, allemaal (ook Beijer, mooie dagen om even na te denken)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.