College in principe akkoord met plannen voor lunchroom en netwerklocatie in Boei10

RAALTE – Het Raalter college van B&W is in principe akkoord met de vestiging van een lunchroom en netwerk/ontmoetingsplek in bedrijfsverzamelgebouw Boei10 in Raalte. Eigenaar Joop van den Enk wil zich daarmee richten op het bedrijfsleven op de Zegge. Hij had plannen voor een volledige horecavoorziening, maar het college wil niet dat horeca op het bedrijventerrein de positie van de horeca in het centrum van Raalte verzwakt. De lunchroom mag op werkdagen open blijven tot maximaal 18.00 uur. Daarnaast moet Van den Enk de grootte van de vooirgestelde horecaruimte wat beperken.

Het plan valt in twee onderdelen uiteen. Ten eerste de realisatie van een zogenaamde ‘stap-in ruimte’. Dit is een afhaalruimte waar klanten een broodje, snack of wat te drinken kunnen halen of ter plekke (binnen op een klein terras) kunnen nuttigen. Ten tweede het faciliteren van bedrijfsbijeenkomsten, workshops, vergaderingen, (netwerk)borrels met de mogelijkheid te lunchen of een warme maaltijd te nuttigen.
De Boeierstraat 10 heeft een bedrijfsbestemming. Horeca is alleen toelaatbaar als die rechtstreeks voortvloeit uit de bedrijfsactiviteiten en daaraan ondergeschikt is. Dat is hier niet het geval. Het college moest zich dus wel eerst flink buigen over het voorstel. Het bestemmingsplan maakt echter zelfstandige horeca wel mogelijk onder enkele beperkende voorwaarden: een daarvan is dat de horecabedrijven aanvullend dienen te zijn op de bestaande horeca.
Het college oordeelt dat een horecapunt dat tijdens kantooruren in bedrijf is en waar tijdens de lunch een broodje gehaald kan worden, een verrijking voor het bedrijventerrein kan zijn, zonder dat het met het centrum concurreert. “Een dergelijk horecapunt zou een vergelijkbare functie hebben als een cafetaria/snackbar in een woonwijk: het bedient die wijk, zonder dat het de kracht van het dorps/winkelcentrum aantast. Betoogd kan worden dat De Zegge als bedrijventerrein een omvang heeft gekregen waar een voorziening als deze bij past.”
Het college houdt rekening met precedentwerking. Er zijn eerder aanvragen gedaan. “Tot nu toe is de insteek geweest alleen afhalen en bezorgen mogelijk te maken. Dit voorstel wijkt hiervan af. Verschil is echter dat dit initiatief expliciet het bedrijventerrein als verzorgingsgebied heeft.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.