Gewoon Carolien: Grenzen

Vroeger zat er een jongen in de klas die altijd te dichtbij mij ging staan. Dat irriteerde me. Ik kon het hem zeggen en mijn eigen ruimte weer pakken. Hij bleef het doen, dus liep ik lachend weg als hij eraan kwam. Hier geef ik mijn grens aan. Ieder mens past zich echter ook aan. Soms tolereerde ik hem te dichtbij mij. Wanneer wel en wanneer niet is voor elk mens in elke situatie een zoektocht.

Ook emotioneel heeft iedereen een eigen grens. Bijvoorbeeld: Iemand zegt of doet iets vervelends. Het doet je pijn. Veel mensen hebben geleerd vooral de pijnlijke gevoelens zo snel als het kan opzij te zetten, te ontkennen of te analyseren (´och, hij zit gewoon niet zo lekker in zijn vel´) in de hoop op werkelijk contact. Iedereen doet dat wel eens. Dit patroon gebeurt vaak bij mensen bij wie het ‘grenzen voelen’-systeem minder werkt of beschadigd is. Door een ander gelukkig te maken, maken ze zichzelf dan gelukkig. Ze kunnen zich dan helemaal leeggeven. In de praktijk leren vele mensen hun grens voelen en toepassen.

Sommige mensen kunnen zichzelf voelen, bijvoorbeeld hun eigen verdriet, behoefte en grens en voelen wat er speelt bij een ander. Bijvoorbeeld de worsteling, de onmacht en het feit dat een ander echt zijn best doet om met jou te verbinden terwijl het niet lukt. Het aanvoelen geeft dan begrip voor de ander en vergevingsgezind zijn. Dat zijn heel mooie eigenschappen. Ook hier verliest de mens energie als hij aan de eigen behoeftes en grenzen voorbij gaat.

Ik heb vele jaren geoefend om te onderscheiden en woorden te geven aan wat ik ervaar, wat ik nodig heb, wat mijn grens is op dat moment terwijl ik tegelijkertijd ook de ander met wie ik in verbinding ben kan ervaren. In de praktijk willen mensen de info die ik bij hen ervaar te weten komen. In het dagelijks leven is het bij grensoverschrijding beslissingen maken over wat ik doe met de informatie in mij en de ander. Soms besluit ik te vertellen wat ik bij mijzelf en de ander ervaar. Dan kan de ander zich bewust worden en leren.

Soms blijf ik stil bij grensoverschrijding, soms kunnen er creatieve oplossingen gevonden worden, zoals hierboven. Soms is meer actie nodig. De ander, met wie ik relateer, kan ervoor kiezen bijvoorbeeld op de oude voet verder te gaan. Dan kan ik bewust het contact oppervlakkig houden, een pauze instellen of het contact zelfs verbreken. Een mens kan de ander niet veranderen, maar wel liefdevol naar zichzelf zijn en voelen wat jij nodig hebt in relaties. Door daarnaar te handelen, houd je de regie over je eigen leven en behoud je je energie.

Reageer gerust: staging2.carolienjonkman.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.