Gewoon Carolien: Contact met dierbaren

Toen haar man overleed, was dat heel verdrietig. Ook had ze nog nooit alleen in bed geslapen. Toen ze jong was, sliep haar broertje meestal bij haar of had ze een paar poppen in bed.

Na het overlijden van haar man was het alleen slapen dus een groot probleem. Nachten lag ze wakker omdat ze niets naast zich voelde. Ik had een grote kussenrol liggen, daar deden we de pyjama van haar overleden man overheen en die legde ze naast haar neer. Zo kon ze er tegen aan liggen, hem ruiken en het alleen slapen werd een stuk gemakkelijker.

Een andere mevrouw zette een foto van haar overleden man naast haar in zijn televisiestoel. Terwijl ze de vertrouwde televisieprogramma’s keek, gaf ze gewoon commentaar alsof ze tegen haar man sprak. Ook al zei hij niks terug, het voelde dat ze via de foto contact had met haar man. Zo werd ze langzaam weer de oude. Een man had groot verdriet door het overlijden van zijn vrouw. Ik was onder de indruk dat hij elke dag toch de tafel voor twee personen bleef dekken. Allemaal oplossingen waardoor het verdriet lichter kan worden.

Ook contact met overledenen kan troost en helderheid geven. Als je nog wat te vragen hebt, of nog wat wil vertellen. Ik vind het belangrijk dat mensen zelf leren contact maken met een overleden dierbare en bewust zijn van hun contact. Zo had een man gesprekken met zijn overleden vader, terwijl hij vooral de intense liefde voelde die hij op aarde veel minder had ervaren. Bij hem kwamen er als vanzelf antwoorden op vragen die hij zelf niet wist dat hij ze had. Hij kreeg bijvoorbeeld antwoord waarom zijn vader hem en de andere kinderen met de riem sloeg en hij voelde dat vader nu besefte hoezeer het de kinderen op vele lagen pijn had gedaan. De zoon kon daarna begrip opbrengen voor zijn vader.

Spontane contacten met overleden dierbaren ervaren de meeste mensen. Dat zijn bijvoorbeeld contacten tijdens het stofzuigen of aardappelen schillen. Een dochter rook haar vader dan soms. Als ze het wilde, ervoer ze het niet. Ze kwam voor diepgaander contact met haar overleden vader. Vader liet haar innerlijk zien wie hem hadden opgevangen toen hij overleed. Ondanks dat ze dacht: ’Ik zie het niet, dus het bestaat niet’, voelt ze nu vaker dat ze wordt bekeken, een wind, en ze ervaart dat de lampen thuis soms aan en uitgaan. Ze weet dat ze niet alleen is. Ze wordt er blij van.

Wil je meer weten en/of ervaren, neem gerust contact op via staging2.carolienjonkman.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.