Zondagse Gedachte: De huldebiet

  Weet u wat een huldebiet is?  Een wat? Een huldebiet, dus geen voederbiet, geen suikerbiet, maar een huldebiet. Als wij een tekst lezen, denken we meestal te begrijpen wat er bedoeld wordt. En als dat niet het geval is, maken we er zelf iets van wat we wel begrijpen.

  Lezen is interpreteren. Als verschillende mensen dezelfde tekst lezen kunnen ze er een heel verschillende uitleg aan geven. We lezen niet wat er stáát, maar we lezen wat ze zíjn. Als we een tekst lezen, zijn wíj het die de woorden tot ons nemen, en wij zijn een heel samenstel van gedachten, gevoelens, herinneringen, verlangens, meningen…. En die spelen allemaal mee in het opnemen van de woorden en de betekenis die wij eraan geven.

  Er was een boerenzoontje dat op school in een lied deze zinsnede hoorde: ‘….opdat mijn lied, Umijn Koninghulde biedt….’ Het jongetje was vertrouwd met voederbieten, vroeg zich af wat voor biet een huldebiet kon zijn. Vanwege dit boerenzoontje is het verschijnsel van een verkeerd begrepen tekstfragment een ‘huldebiet’ gaan heten. En ik zal mij buigen op uw eis, kan ik natuurlijk alleen doen als het vriest. Er werd geen brood der smarten gegeten, maar brood met smarties.

  En God was een klusser, want “gij zaagt uit de hemel neer.” Het verschijnsel huldebiet zegt natuurlijk alles over de toegankelijkheid en verstaanbaarheid van godsdienstige teksten. Die zijn vaak zo moeilijk te duiden, dat we er iets van maken wat we wel kennen en begrijpen. Iedereen heeft zo zijn eigen bijbel en we kunnen we er allemaal in zoeken en in vinden wat we kunnen gebruiken.

  Zo zien we in de tekst onze eigen overtuiging weerspiegeld, onze vooropgezette mening vinden we erin terug. En zo kan het gebeuren dat er met de bijbel in de hand mensen verketterd, veroordeeld of buitengesloten worden.

  Dus het is van het grootste belang dat we onszelf en onze meningen ter discussie durven stellen. En inzien dat het geen eeuwige waarheid is.

  We kunnen er met elkaar over in gesprek gaan. Luisteren naar elkaar en gedachten uitwisselen. Dan kunnen we merken: Hé zo kun je er ook naar kijken! Het zal onze horizon verruimen. De teksten zullen dan aan diepgang en mogelijkheden winnen. We zullen dan de rijke schakeringen zien die vele interpretaties mogelijk maken, allemaal evenveel waard om serieus te genomen te worden.

  Zo kunnen we steeds in de Bijbeltekst iets ontdekken wat nieuw voor ons is. En zo kan de tekst als een blikopener werken. We kunnen er een onuitputtelijke bron van wijsheid in ontdekken.

  Irene Ziegelaar
  Wesepe

   

   

   

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.