Wethouder luidt noodklok over stikstof- en PFAS-impasse: ‘Raalter economie kwetsbaar’

RAALTE – Dennis Melenhorst, wethouder economie van Raalte, luidt de noodklok aangaande de gevolgen van de huidige stikstof- en PFAS-impasse. “De bouw en de landbouw zijn allebei sectoren die bovengemiddeld in de gemeente vertegenwoordigd zijn. Niet alleen kijk ik dan naar de boeren en de bouwers, maar ook naar de achterliggende dienstverlening. Indien het beleid niet vlot getrokken wordt, is onze economie bovenmatig kwetsbaar. Ik voorzie ook hier banenverlies en faillissementen.”

In Overijssel ligt op dit moment de bouw van 983 huizen stil. Bouwers verwachten dat 20 procent van hun orderportefeuille geraakt wordt. “Dat gaat diep de keten in. Elke fte in de bouw creëert drie arbeidsplaatsen”, zo stelt de wethouder. De landbouw is inclusief achterliggende dienstverlening goed voor circa 9 procent van het Bruto Nationaal Product. “En hier in Raalte naar verhouding dus meer.”

Melenhorst hoopt dat er snel duidelijkheid komt en dat op korte termijn de vergunningverlening weer van start kan gaan. Aangaande de PFAS-impasse stelt hij te hopen dat de normen snel worden opgeschaald naar een werkbare situatie. “En wat de landelijke politiek betreft, maak ik me ook zorgen over het gegeven dat de discussie over stikstof nu leidt tot een discussie over de wenselijke situatie in de agrarische sector. Die dingen lopen nu door elkaar. Je kunt wel gemakkelijk roepen dat de veestapel moet halveren, maar het mag er niet tot leiden dat heel Nederland economisch op slot staat!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.