Vroeger in Salland: De Varkensmarkt

SALLAND – Salland Centraal start in samenwerking met de Historische Vereniging Raalte en omstreken met de nieuwe (maandelijkse) rubriek Vroeger in Salland. De vereniging levert elke keer een foto aan van taferelen, mensen of gebouwen van vroeger. Daarbij schrijft de vereniging ook een klein verhaaltje. We starten met een oude foto van de Varkensmarkt in Raalte.

In welk jaar precies deze foto van de Varkensmarkt is genomen, is niet met zekerheid vast te stellen. Maar gezien de leeftijd en de kledij van de erop voorkomende personen, moet het omstreeks 1900 zijn geweest. Links op de foto het huis van Frans en Sientje Jorink. Frans Jorink was rentenier, hij kwam uit Gouda waar hij samen met zijn zuster een textielwinkel had. Verkocht aanvankelijk nog wel wat textiel.

Het huis is omstreeks 1920 verbouwd, van het middelste raam werd een ingang gemaakt. Een statige dubbele deur met een stoep van drie treden gaf het huis een voornaam aanzien. Naast Frans en Sientje woonde D’Angrémond, die timmerman was. In de deuropening staat zijn vrouw met haar dochters Marie en Anne. Marie trouwde later met Bart van de Meer, waarna het huis in 1923 tot café Van de Meer werd verbouwd. In 1960 werd het een apotheek, nu zijn het kleine winkelunits.

Naast D’Angrémond woonde de dakdekker Jan Klomp, later Klein Koerkamp. Daarna kwam er de distilleerderij van Woolderink, Toen Woolderink stopte is er een lange tijd een VVV-kantoor in gevestigd geweest. Rechts op de foto, geheel vooraan, staat Jan Hofhuis bijgenaamd Saarties. Jan was kuiper (tonnen). Op het eind staat Van Norel de schoenmaker met een schoen in de hand. De oudere man ernaast is Berend van Norel. Achter de twee bomen het huis en winkel met daarachter de olie- en graanmaalderij van H.W. ten Hove, in 1928 overgenomen door H.J. Aa, thans het winkelcentrum De Molenhof.

Onder de bomen door is een klein stukje van Café Het Witte Kruis te zien, een historische herberg, waar in 1795 Derek Kortenhorst de nu beroemde kruidenbitter schonk, getrokken van de kruiden van apotheker Hendrik Jan Berenburg uit Amsterdam.

Voor meer informatie over de Historische Vereniging Raalte en Omstreken mail naar secretariaat@raalte-historie.nl.

Tekst: Tonny Nijboer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.